Най-големият суверенен фонд отбеляза $110 млрд. печалба заради цените на акциите

Акциите на базираният в Осло фонд са дали почти 14% възвращаемост

12:15 | 18 август 2021
Обновен: 12:31 | 18 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвежкият суверен фонд на стойност 1,4 трилиона долара, най-големият в света, генерира 9,4% възвръщаемост през първата половина на годината, след като инвестициите му в енергийни, финансови и технологични компании помогнаха за постигане на двуцифрени печалби в портфейла от акции. 

Акциите на базираният в Осло фонд са дали почти 14% възвращаемост, докато енергийните инвестиции са имали 20% възвращаемост, бе съобщено в сряда. 

Инвестициите в облигации и инфраструктура за възобновяема енергия се понижиха, докато притежанията на недвижими имоти добавиха 4,6%. Като цяло общата му възвръщаемост е незначително по-висока (0.28%) от тази на бенчмарка, спрямо който се измерва. 

Главният изпълнителен директор Николай Танген, бивш мениджър на хедж-фондове, който управлява гигантския държавен инвестиционен механизъм на Норвегия в продължение на почти година, преди това предупреди да не се очаква продължаваща възвръщаемост. 

По-рано тази седмица той каза, че сега инфлацията се очертава като най-голямата заплаха за възвръщаемостта, като акциите и облигациите са потенциално уязвими. Това е на фона на продължаващ дебат дали растежът на цените е „преходен“ или се засилва все повече.

Инфлацията в САЩ е над 5% през последните два месеца, най-високата от десетилетие насам. 

Откакто Танген стана главен изпълнителен директор, норвежкият фонд говори по-публично за ангажимента си за устойчивост. Той планира да ускори темпото, с което разтоварва компании, които представляват риск, когато се разглеждат през екологична, социална или управленска леща. Той също така ще ограничи експозицията си на развиващите се пазари като част от същата стратегия. 

Ръст фонд

Междувременно фондът прокарва по-широка промяна, за да даде предимство на Северна Америка пред Европа, в стремеж към по-висока възвръщаемост. В сряда фондът разкри 16,8% увеличение на стойността на своите технологични притежания, които са доминирани от дялове в Apple Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc. и Amazon.com. Inc. 

Тази година Норвегия отбелязва 25 -годишнината от първата парична инжекция на норвежкото правителство към централната банка, за да помогне за установяването на това, което оттогава се превърна в най-големия подобен фонд в света. Създаден, за да обедини приходите на държавата от норвежкото производство на нефт и газ и да предотврати прегряването на икономиката, фондът беше превърнат в държавен фонд за благосъстояние през 1998 г. 

Fондът се задълбочи във възобновяема инфраструктура за първи път по -рано тази година. Този ход представлява забележително разширяване на списъка с класовете активи на фонда, които бяха ограничени до акции, облигации и недвижими имоти.