Shell ще плати $111 млн. за разлив на петрол в Нигерия след 50 години дела

В изявление Shell Petroleum Development Company заяви, че поддържа, че разливите са причинени от трети страни

07:01 | 12 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нефтопроизводителят Shell ще плати на нигерийската общност 45,9 милиарда найра (111,68 милиона долара), за да уреди дело за разлив на петрол, станал преди повече от 50 години, заяви говорител на компанията в сряда.

Компанията ще плати на общността Еджама-Ебубу в нигерийския Огониланд „пълното и окончателно уреждане“, за да прекрати делото за разлив, който се случи по време на войната в Биафра през 1967-70 г.

Върховният съд на Нигерия през ноември миналата година отхвърли офертата на Shell да оспори глобата от 17 милиарда найра от 2010 г. (41,36 милиона долара), която с нарастващ интерес възлизаше на близо 180 милиарда найра.

Shell заяви, че никога не е имала шанс да се защити от съдържанието на претенциите, и в началото на тази година започна международен арбитраж срещу Нигерия по случая.

В изявление Shell Petroleum Development Company на Nigeria Limited заяви, че поддържа, че разливите са причинени от трети страни по време на войната и че са отстранили напълно проблемите.

Компанията, най-значимата международна петролна фирма, оперираща в Нигерия, се сблъска с поредица от съдебни загуби през последната година заради разливи на петрол и води преговори с правителството за продажба на дяловете си в нефтените находища на сушата.