Goldman Sachs ще даде $1 млрд. за сделката с Ла Лига

Някои клубове се противопоставиха на сделката, тъй като тя дава на CVC близо 11% дял в телевизионните права на лигата през следващите 50 години

17:02 | 11 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs ще внесе синдициран заем от 1 милиард евро към планираната инвестиция от 2,7 милиарда евро във висшата футболна лига на Испания, Ла Лига, съобщиха в сряда два източника, запознати с въпроса.

Онлайн вестникът El Confidencial първо съобщи за участието на Goldman в предложената сделка, която трябва да бъде гласувана от клубовете, които са членове на LaLiga в четвъртък и която предизвика ожесточена съпротива от "Реал Мадрид" и "Барселона".

Лигата заяви миналата седмица, че сделката ще укрепи клубовете и ще им даде средства, които да изразходват за нова инфраструктура и проекти за модернизация, както и да увеличи колко могат да харчат за заплатите на играчите.

Някои клубове се противопоставиха на сделката, тъй като тя дава на CVC близо 11% дял в телевизионните права на лигата през следващите 50 години.

Президентът на "Барселона" Хуан Лапорта определи сделката като ефективно ипотекираща правата на клубовете през следващия половин век, докато "Реал Мадрид" заведе дела срещу президента на Ла Лига Хавиер Тебас и шефа на CVC Capital Partners Хавиер де Хайме Гиджаро.