Полша не бива да остава в ЕС на всяка цена, заяви правосъдният министър

Полша има до 16 август да изпълни решение на Върховния съд на ЕС или евентуално ще бъде изправена пред финансови санкции

12:02 | 6 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша не трябва да остава член на Европейския съюз на всяка цена, каза министърът на правосъдието на страната в интервю, публикувано в петък, където обвини блока в "изнудване" заради искането за реформи на съдебната система в Полша.

Коментарите идват, когато напрежението между Варшава и Брюксел се засилва, като дългогодишният спор за върховенството на закона се разраства, тъй като Полша има до 16 август да изпълни решение на Върховния съд на ЕС или евентуално ще бъде изправена пред финансови санкции.

„Аз съм категоричен противник на поддаването на незаконното изнудване на Европейския съюз, извършено от Съда на Европейския съюз (CJEU)“, каза Збигнев Циобро пред в. „Rzeczpospolita“.


 

„Идеята, че ЕС е добър чичко и ни дава пари и че трябва да приемем всичките му искания на всяка цена, е пропаганда и фалшива“, каза той и добави, че Полша трябва да бъде в ЕС, но не на всяка цена.

Циобро, лидер на консервативния младши партньор в управляващата коалиция на Полша, е архитектът на съдебнаат реформа, която постави Полша на път за сблъсък с Брюксел. Според ЕС Варшава подкопава независимостта на съдилищата в най-големия източен член на блока.

Европейската комисия заяви, че Полша трябва да изпълни решение на Съда на ЕС, което налага на страната да разпусне дисциплинарна камара за съдии, която според критиците е политизирана.

В четвъртък шефът на Върховния съд на Полша частично замрази камарата.

Управляващата в Полша коалиция „Обединено дясно“ е дълбоко разделена по въпроса как да реагира на ултиматума на Брюксел.

Нейното по-умерено крило призова за компромис, докато партията „Обединена Полша“ на Циобро казва, че реформите са необходими, за да спрат някои съдии да вярват, че са над закона.

На въпрос дали „Обединена Полша“ ще остане в коалицията, ако Полша приеме решението на Съда на ЕС, Циобро отговори, че има "граници за компромис".

Проучванията показват, че по-голямата част от поляците подкрепят членството в ЕС. Независимо от това, скорошно проучване, проведено за Rzeczpospolita, показа, че 17% от поляците подкрепят напускането на блока, което е увеличение спрямо предишните проучвания.