Инвестиционен гигант ще плаща $1000 на служителите си да се ваксинират

Идеята на Vanguard говори много за различните подходи, които американските фирми предприемат към ваксинацията

18:31 | 5 август 2021
Автор: Даниел Николов
Инвестиционен гигант ще плаща $1000 на служителите си да се ваксинират

Vanguard, една от най-големите инвестиционни компании в света, ще плати на своите служители 1000 щатски долара, ако се ваксинират.

Персоналът трябва да докаже, че са били ваксинирани до октомври, като в процеса ще бъдат включени и онези, които са били ваксинирани, преди компанията да направи офертата си, съобщи Би Би Си.

Идеята на Vanguard говори много за различните подходи, които американските фирми предприемат към ваксинацията, докато делта вариантът на коронавируса се разпространява все повече в цялата страна.

Някои като Microsoft и Google изискват всички служители да бъдат ваксинирани. Други като Walmart и Uber помолиха ръководството, а не служителите на първа линия, да се ваксинират, докато подобни на Amazon и Apple нямат определена политика.

Vanguard, която има около 16 500 служители в САЩ, заяви, че ваксините са "най -добрият начин" да се спре разпространението на Covid и че силно насърчава персонала да бъде ваксиниран.

„Затова ние предлагаме стимули за ваксиниране на персонала, който предостави доказателство за ваксинация срещу Covid-19“, каза говорител.

„Стимулът е признание за хората, които са отделили време да защитят себе си, колегите си и нашите общности чрез ваксинация.“

Този ход контрастира с Blackrock, друг голям мениджър на активи в САЩ, който забрани на неваксинираните служители да влизат в офисите му в САЩ от юли.

В момента в САЩ се наблюдава нарастване на новите инфекции с Covid, като броят на заразените достига нива, които не са наблюдавани от месеци.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха, че маските отново трябва да се носят на закрито както за ваксинираните, така и за неваксинираните.

Ню Йорк заяви, че клиентите и персоналът на ресторанти, фитнес зали и други закрити места ще трябва да бъдат ваксинирани, за да използват такива услуги от септември. Това се случва, тъй като процентът на ваксинации се е забавил в много части на САЩ, което оказва натиск върху бизнеса, и накара отделните щати да действат.

Но някои синдикати възразяват срещу мандатите за ваксини, заявявайки, че нарушават правата на работниците. Тази седмица Международният съюз на обединените хранителни и търговски работници разкритикува Tyson Foods, един от най-големите преработватели на месо в САЩ, за налагане на мандат, когато ваксините все още имат само спешно одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата. Президентът Марк Пероне заяви, че синдикатът ще се срещне с компанията през следващите седмици, за да "гарантира, че правата на тези работници са защитени и тази политика е справедливо приложена".

„Не можете просто да кажете„ Приемете да се ваксинирате или напускайте“, каза Пероне пред New York Times в понеделник.