SoftBank е натрупала дял от $5 млрд. във фармацевтичния гигант Roche

Roche разработва ново хапче за Covid-19 и лечение на болестта на Алцхаймер

14:44 | 4 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

SoftBank Group Corp. тихо е изградила дял от 5 милиарда долара в Roche Holding AG, като залага на стратегията на фармацевтичната компания да използва данни за разработване на лекарства, според източници на Bloomberg.

Японският конгломерат сега е един от най -големите инвеститори на Roche, според данните, събрани от Bloomberg.

Продажбите на Roche наскоро бяха засилени от бизнеса за тестване на Covid-19. Отделът за диагностика на компанията реагира бързо на пандемията от коронавирус, но фармацевтичният отдел, където застаряващите лекарства за рак се сблъскват с нарастващата конкуренция, имаше по-трудни времена.

Акциите на базираната в Швейцария компания са нараснали с 8,8% през последните 12 месеца, в сравнение с 14,7% печалба в индекса MSCI World Pharma Biotech & Life Sciences за същия период.

Акциите на Roche с право на глас се повишиха с 1,6% в началото на търговията в сряда до най-високото си ниво, докато акциите без право на глас се покачиха с 1%.

Производителят на лекарства има двойна структура с отделни акции с право на глас и такива без право на глас.

Основателните на компанията притежават 50,1% от класа с право на глас, докато съперникът Novartis AG държи една трета. Не е ясно кои видове акции притежава SoftBank.

SoftBank вярва, че подразделението на Roche Genentech, което се фокусира върху откриването и разработването на лекарства, базирани на данни, е силно подценено, каза един от източниците.

Roche миналата година нае Авив Регев, изчислителен и системен биолог, който беше основен член на свързания с университета “Харвард“ институт Broad, за да ръководи изследователското звено в Genetech. Работата на Регев показва как технологията е променила начина, по който се развиват лекарствата. Като изчислителен и системен биолог, тя е пионер в методите за дешифриране на последователности на РНК в единични клетки. В същото време тя помогна за разработването на алгоритми за машинно обучение, за да помогне на учените да разберат лавината от данни, открити в последователностите.

Преминаването към Roche означава да може да приложа изследванията си на практика, за да разработя по-добри лекарства, каза Регев в подкаст по-рано тази година.

Roche разработва ново хапче за Covid-19 и лечение на болестта на Алцхаймер. През юни САЩ одобриха лекарството за болесттa от Biogen Inc., Aduhelm, което се разглежда като положителен знак за лекарството на Roche.

SoftBank се фокусира все повече върху биотехнологиите и здравеопазването. Групата инвестира в Pacific Biosciences на California Inc., AbCellera Biologics и Sana Biotechnology.

През февруари Bloomberg съобщи, че SoftBank планира да похарчи милиарди в публични биотехнологични компании, чрез подразделението си за управление на активи SB Northstar.

SB Northstar беше лансиран през 2020 г. от основателя на SoftBank Масайоши Сон като начин да се използва огромната ликвидност на компанията. Лично милиардерът държи дял от една трета.

Сон първоначално прокара противоречива програма за търговия на опции, но оттогава прекрати стратегията си на фона на реакция от страна на инвеститорите.

Към края на последното тримесечие SoftBank притежава общо 19,9 милиарда долара „високоликвидни“ ценни книжа, включително инвестиция от 6,2 милиарда долара в Amazon.com Inc., 3,2 милиарда долара във Facebook Inc. и 1 милиард долара в Microsoft Corp. SB Northstar има също инвестиции в Lucid Motors и The Hut Group.