Vision Fund на SoftBank загуби 4 млрд. долара от залога си на Didi

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 26.07.2021

12:02 | 26 юли 2021
Обновен: 12:18 | 26 юли 2021
Автор: Александра Попова

Най-големият залог за китайските технологии от страна на Vision Fund на SoftBank сега е за загуба от 4 млрд. долара, тъй като властите в Пекин наказват групата Didi Chuxing за предполагаеми пропуски в сигурността на данните на фона на листването ù в Ню Йорк. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на госта стана ясно, че 20,1-процентовият дял на Vision Fund в приложението за таксита, за което той плати 11,8 млрд. долара през 2019 г., сега струва 7,8 млрд. долара, след като китайският регулаторен натиск удари бизнес перспективите на Didi, намалявайки пазарната му стойност почти наполовина, изчислява Financial Times.

Дни след инициирането на проверката в Didi, китайските регулатори на киберпространството се насочиха към внимателно проучване на Full Truck Alliance, подкрепен от Vision Fund, в резултат на което акциите му, листнати в САЩ, се обезцениха с 43% от началото на юли, добави още главният редактор.

"И други инвестиции на Vision Fund в Китай са изправени пред регулаторен натиск. Keep, най-популярното фитнес приложение в страната, наскоро оттегли плановете си за първично публично предлагане в САЩ, докато стартъпът за онлайн обучение Zuoyebang може да бъде засегнато от строги ограничения върху бизнес модела на домашния сектор за обучение".

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.