IAG ще увеличи полетите, но загубите достигнаха 2 млрд. eвро

Air France-KLM по-рано прогнозира възвръщаемост на печалбата

12:10 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията-майка на British Airways IAG SA даде предпазлива оценка на перспективите си до края на лятото, тъй като ограничаването на пътуванията сдържа търсенето, докато конкурентната Air France-KLM прогнозира възвръщаемост на печалбите през това тримесечие.

IAG, която също притежава испанската Iberia и Aer Lingus от Ирландия, отчете оперативна загуба от второто тримесечие от 1,05 милиарда евро (2 млрд. за цялата година до момента), която беше малко по-лоша от прогнозата на анализаторите, и каза, че е твърде рано да се предоставят финансови перспективи за останалата част на годината.

IAG отчете общи приходи от 2,2 млрд. евро за първите шест месеца на годината, в сравнение с 5,3 млрд. евро за същия период на миналата година. 

Главният изпълнителен директор Луис Галего заяви, че отварянето на британската граница за американски посетители е положително развитие, но IAG ще предложи само 45% от капацитета за 2019 г. през това тримесечие, обикновено най-натовареното за европейските авиокомпании. Галего все пак предположи, че това ниво може да достигне до 75% до края на годината.

Air France-KLM по-рано прогнозира възвръщаемост на печалбата в периода, след като печалбите от второто тримесечие надхвърлят прогнозите, заявявайки, че може да предложи 70% от обичайните си места.

„Ние работим на различни пазари“, каза Галего. „Имаме силно присъствие в Северния Атлантически океан, а също и в Южния Атлантически океан. Имаме гъвкавост да предложим повече полети в случай, че ограниченията бъдат премахнати и видим ръст на търсенето."

Акциите на IAG паднаха с 4,3% след обявените резултати сутринта в Лондон. Air France-KLM се търгува с 1,4% по-високо.

Анализаторът на Sanford C. Bernstein Даниел Роеска заяви в бележка, че „по-нататъшното отваряне на САЩ остава най-важният катализатор“ за IAG. Той написа, че оперативното възстановяване на Air France-KLM изпреварва очакванията, като нивата „изглеждат доста добри“, предаде Bloomberg.

Полети на дълги разстояния

British Airways разчита на британските и американските маршрути, които се възстановяват по-бавно след блокирането заради коронавируса, отколкото тези в континентална Европа, докато мрежата на Iberia за дълги разстояния е ориентирана към Южна Америка, където също има ограничения на полетите.

Галего каза, че има някои добри новини, като испанският вътрешен капацитет надвишава нивата от 2019 г., а водещите дестинации на BA също процъфтяват, като предупреждава, че в момента фокусът остава върху запазването на наличните средства и позициониране за възстановяване.

BA бе допълнително подпомогната тази седмица с новината, че напълно ваксинираните пристигащи от САЩ и Европейския съюз вече не се нуждаят от самоизолация в Англия от 2 август.

Въпреки че това би могло да подпомогне възраждането на трансатлантическите пътувания, администрацията на Байдън запази затварянето на границите и не се очаква да ги облекчи скоро. Миналата седмица САЩ посъветва гражданите да избягват полети до Великобритания, като се позоваха на разпространението на делта варианта.

Често променяните правила също обезкуражават хората да предприемат пътувания на къси разстояния. Промените, въведени този месец, най-накрая отвориха възможността за пътувания без карантина до повече от 100 места със среден риск за британците с две ваксини на Covid, увеличавайки трафика към европейските дестинации.

Air France-KLM отчете загуба за второто тримесечие преди лихви, данъци, амортизация от 248 милиона евро.  

EasyJet и Ryanair се стремят към 60% летен капацитет и брой юлски пътници съответно на две трети от нивата през 2019 г.

Авиокомпаниите и туристическата индустрия като цяло казват, че са изправени пред поредното изгубено лято, дори ако ограниченията за пътуване продължават да облекчават.