Нов шанс за подобряване на отношенията между Южна и Северна Корея

Кореспонденцията между лидерите на двете Кореи може да има позитивен резултат за отношенията на страните

13:57 | 27 юли 2021
Обновен: 13:57 | 27 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Нов шанс за подобряване на отношенията между Южна и Северна Корея

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин се договориха чрез писмена кореспонденция да възстановят отношенията, подобрявайки перспективите за пробив в продължителния застой при ядрените преговори.

Във вторник двете страни публикуваха привидно съгласувани изявления, призоваващи за помирение на полуострова, а държавните медии в Пхенян заявиха, че са се съгласили да "направят голяма стъпка за възстановяване на взаимното доверие". И двете страни преоткриха горещите линии помежду си, които бяха прекъснати от конфликтната ситуация преди година, когато режимът на Ким символично взриви комуникационния офис, финансиран от правителството на Мун.

Опитът за размразяване на отношенията беше направен на 68-ата годишнина от примирието, което сложи край на бойните действия в Корейската война от 1950-53 г., конфликт, който официално никога не приключи. Миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман потвърди готовността на президента Джо Байдън да преговаря по време на посещение в Сеул,  на което се срещна с Южнокорейски държавни служители, включително и президента Мун.

Фактът, че Северна Корея официално призна за възстановяването на комуникационните линии, е положителен знак, както и езикът на севернокорейското изявление", каза Рейчъл Минен Лий, част от програмата 38 North в центъра "Стимсън".

"Изглежда, че Пхенян може да се готви да възобнови някакво ниво на дипломация с Южна Корея, но е преждевременно да се правят изводи за това дали възстановяването на комуникационните линии ще доведе до осезаеми резултати".

Администрацията на президента на Южна Корея по-късно заяви, че не е обсъждано евентуалното провеждане на среща на върха между Мун и Ким.

Белият дом и Държавният департамент на САЩ не отговориха незабавно на исканията за коментар, изпратени извън работното време. Официалният представител на правителството на Япония Кацунобу Като заяви пред репортери, че Токио следи ситуацията, докато Китай приветства новините и поддържа диалог между две Кореии за подобряване на отношенията, заяви официалният представител на МВНР на Чжао Лицзян на редовния брифинг в Пекин.

Така наречените мирни акции, налични в Сеул, които се очаква да се възползват от подобряването на отношенията, се повишиха рязко във вторник. Hyundai Elevator Co., най-големият акционер на Hyundai Asan, компания, която съвместно управлява и понастоящем проекти в Северна Корея, скочи с до 9% - най-големият скок, който е правила за една година.

Президентът на Южна Корея Мун, дългогодишен поддръжник на помирението, който помогна за организирането на безпрецедентна среща на върха на Ким с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през юни 2018 г., обменя писма с Ким от април, съобщиха от кабинета му.

Докато срещите на Ким с Мун и Тръмп се определиха като важни събития за севернокорейския лидер, те не доведоха до осезаеми стъпки за намаляването на ядрения му арсенал. Тъй като преговорите за разоръжаване са в застой, Ким присъедини към своя арсенал ядрени ракети, които могат да достигнат до САЩ, увеличавайките своето влияние, ако преговорите се възобновят.

Южнокорейските военни също заявиха, че планират да възстановят редовната комуникация със северните сили. Те ще обменят информация два пъти на ден, в 9 часа сутринта и 4 часа следобед, включително и подробности за незаконния риболов в Жълто море. Това се казва в изявление на южнокорейската армия.

Линиите за комуникация, които възобновиха работата си във вторник, бяха създадени през 2018 г., след като Ким и Мун проведоха серия от срещи на върха. Северна Корея миналата година обвини Южна Корея в нарушаване на споразумението, позволявайки серия от съобщения против Северна Корея , като това бе използвано като повод за прекъсване на комуникациите.

Икономиката на Северна Корея едва ли ще има някакъв подем през 2021 година, след най-тежката рецесия от десетилетия, тъй като държавата продължава да се бори с пандемията, а към това добавим и международните санкции за наказание за ядрени и ракетни изпитания и за капак липсата на търговията с Китай, това съобщава агенция Fitch Solutions през април.

На заседание на управляващата партия през юни Ким направи рядко признание, че хранителната ситуация в страната "става напрегната" поради тайфуните от миналата година, които унищожиха земеделските култури. Коментарите подчертаха недостига в селскостопанския сектор, който оставиха 40% от населението е недохранено и утежнено от решението му да затвори границите.

Всеки акт помирение може да бъде подложено на незабавен тест следващия месец, когато силите на САЩ и Южна Корея трябва да започнат годишни военни учения, които режимът на Ким определи като подготовка за война.

"Дали Северна Корея ще съобщи за това събитие вътрешно,  ще ни даде по-ясна представа за това до каква степен режимът в Пхенян е ангажиран с подобряването на междукорейските отношения"

Това каза Лий от центъра "Стимсън".