Китайските акции се сринаха след ограниченията в образователния и имотния сектор

Китай ще се стреми да премахне нередностите на пазара на имоти след три години.

08:31 | 26 юли 2021
Обновен: 08:39 | 26 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските акции се сринаха в понеделник, тъй като притесненията на инвеститорите за въздействието на правителствените разпоредби обгърнаха образователния и имотния сектор, след като Пекин забрани обучението с цел печалба по основни училищни предмети.

Избухващата разпродажба изпрати акциите на Scholar Education Group, листнати в Хонг Конг, да се сринат над 43% в сутрешната търговия. Хонконгските акции на New Oriental Education & Technology Group Inc загубиха над една трета от стойността си, след като американските й акции паднаха с повече от 50% в петък. Компанията предоставя услуги за обучение и подготовка на тестове в Китай.

Подиндексите, проследяващи образованието и свързаните с него сектори, рязко намаляха. Индексът CSI Education спадна с 9,73%, а индексът Hang Seng Tech падна с 5,89%, достигайки най-ниското си ниво от 12 август 2020 г.

Разтърсването в китайския сектор за частно обучение, който възлиза на 120 милиарда долара, идва след обявяването на нови правила в петък, забраняващи обучението с цел печалба по основни училищни предмети, за да се облекчи финансовия натиск върху семействата. Промяната в политиката също така ограничава чуждестранните инвестиции в сектора чрез сливания и придобивания, франчайзи или договорености с променлив лихвен процент (VIE).

образование китай

Луи Це, управляващ директор на Wealthy Securities в Хонконг, заяви, че ограниченията са необходими, за да се предотврати "хаос" в печеливш сектор.

"Китайското правителство ... по някакъв начин е оправдано, те искат да се опитат да регулират тази индустрия", каза той. "Разбира се, инвеститорите страдат. Вече няма да печелят толкова."

Репресиите срещу фирмите, занимаващи се с обучение, следват затягане на китайския интернет сектор, който разтърси световните инвеститори. Пекин започна разследване за киберсигурността, свързана с данни, срещу гиганта Didi Global Inc само два дни след като компанията събра 4,4 милиарда долара в първоначално публично предлагане в Ню Йорк.

Китайският индекс CSI300 за сини чипове достигна най-ниското ниво от над 10 седмици и за последно е спаднал с 2,89%, индексът Shanghai Composite се понижи с 2,18%, като преди това достигна двумесечно дъно, а Shenzhen Composite падна с 2,2%.

Както индексите Shanghai, така и Shenzehn бяха засегнати от големите продажби на чуждестранни инвеститори. Данните от Refinitiv показват изтичане на 6,2 милиарда юана (956,24 милиона долара) от A-акции към обяд в понеделник.

В Хонг Конг индексът Hang Seng се понижи до най-слабото си ниво от 29 декември и последно падна с 2,91%. Индексът Hang Seng China Enterprises падна с 3,66%.

Правителствените усилия за овладяване на прегрял сектор на недвижими имоти също изплашиха инвеститорите в понеделник, като индексът CSI 300 за недвижими имоти спадна с 4,82%, докато индексът Hang Seng Properties падна с 2,32%.

Медиите съобщават, че китайската централна банка е наредила на заемодателите в Шанхай да повишат процента на ипотечните заеми за купувачи на жилища за първи път, след изявление на министерството на жилищата в петък, че Китай ще се стреми да премахне нередностите на пазара на имоти след три години.

имоти Китай

Акциите в Китай Evergrande Group, силно задлъжнелият предприемач, чиито финансови затруднения предизвикаха по-широки опасения относно перспективите за имотния сектор, паднаха със 7%. Акциите на Evergrande са паднали с една трета този месец и са намалели с повече от 54% тази година.

"Ние вярваме, че китайската икономика, и по-специално финансовата система, ще бъдат изправени пред значителни рискове през следващите месеци поради безпрецедентните затягащи мерки, приложени към имотния сектор", заявиха икономисти от Nomura в бележка от понеделник.