Успехът на Запада ще изисква целенасочена програма

Западните сили трябва да осъзнаят, че навлизат в продължителен период на конкуренция с Китай и това изисква подновен ангажимент за глобални действия.

10:42 | 25 юли 2021
Обновен: 10:44 | 25 юли 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има основателна причина да бъдем скептични по отношение на плана на американския президент Джо Байдън за алтернатива на китайската инициатива „Един пояс, един път“, инфраструктурният рог на изобилието, който Пекин използва, за да разшири глобалното си влияние. Разбира се, Г-7 се ангажира с идеята през юни, наричайки я „Изграждане на по-добър свят“ (B3W – Build Back Better World). Но това не е повече от начало. Успехът ще изисква целенасочена програма, която очертава какво да се изгради, как да се финансира и как да се убедят нуждаещите се страни да се включат, пише Майкъл Шуман за Bloomberg.  

За съжаление подобни детайли липсват. Фискално непрегнати от разходите за Covid-19, развитите икономики едва могат да си позволят необходимата инфраструктура у дома, да не говорим за харчене за пътища, мостове и телекомуникационни мрежи в далечните краища на земята. Дори китайците намаляват кредитирането за развиващите се страни през последните години, което вероятно е резултат от натиска за намаляване на задлъжнялостта у дома и твърде многото проблемни заеми в чужбина. Изкушаващо е Западът да се надява, че „Един пояс, един път” се изчерпва от само себе си.

Но залагането Китай да се провали не е стратегия. Западните сили трябва да осъзнаят, че навлизат в продължителен период на конкуренция с Китай и това изисква подновен ангажимент за глобални действия. B3W може да бъде важна част от съживения дневен ред. Това не само е интелигентен начин за борба с нарастващата китайска мощ - без пряка конфронтация - но също така може да помогне на скърцащата глобална икономическа система, водена от САЩ, да докаже на света, че може да осигури просперитет далеч в бъдеще.

Китай остави вратата широко отворена за възраждане на Запада. Лошо планираната инициатива "Един пояс, един път" не е възвишеният модел на устойчивото развитие, който Пекин твърди, че е, а прахосническа идея за китайския бизнес. В някои случаи бедните страни плащаха цената. Програмата страда от твърде много лошо замислени проекти - от железопътна линия в Етиопия до магистрала в Черна гора - които оставят правителствата неспособни да изплатят своите китайски заеми. Изследователската група Rhodium пресмята, че около една четвърт от парите, отпуснати от Китай в чужбина, е трябвало да бъдат предоговаряни.

Цялата статия може да прочете на Investor.bg