Педро Санчес очаква Apple да увеличи инвестициите си в Испания

Испанският премиер е на визита в САЩ, където се срещна с лидерите на редица технологични компании

16:05 | 24 юли 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че очаква Apple да увеличи инвестициите си в страната му. Той обяви това, след като се срещна с главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук в централата на Apple, пише Investor.bg.

Завършвайки тридневната си обиколка по Западното крайбрежие на Съединените щати, Санчес заяви, че Apple е особено заинтерсована от развитието на изкуствения интелект и създаване на телевизионни продукции в Испания.

„Очакваме по-големи инвестиции от Apple в Испания през следващите години“, коментира Санчес в интервю за Bloomberg Television. „Имаме голям залог да превърнем Испания в европейски аудиовизуален център“, допълни той, подчертавайки потенциала на телевизионния бизнес на Apple.

Освен че има 11 магазина за търговия на дребно в Испания, Apple заяви, че е похарчила 1,5 млрд. евро за плащания към доставчици в страната през последните пет години. Тя е допринесла пряко и косвено за създаването на повече от 70 хил. работни места. Миналата година Apple плати около 50 млн. долара за придобиването на базирана в Барселона компания за изкуствен интелект Vilynx.

Санчес беше на посещение в Съединените щати в момент, в който се опитва да укрепи икономическото възстановяване на страната си от Covid-19. Заради голямата си туристическа индустрия, Испания беше най-тежко засегнатата икономика в ЕС миналата година, но премиерът се опитва да се възползва от около 140-те млрд. евро помощи от блока за създаването на работни места в сферата на зелената енергия и технологиите.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg