Санчес: Испания е една от най-бързо растящите големи икономики

Испанският премиер каза, че икономическият растеж ще помогне на администрацията му да модернизира страната

11:30 | 22 юли 2021
Обновен: 11:49 | 22 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испания е на път да се превърне в една от най-бързо развиващите се икономики сред развитите страни, тъй като възстановяването след пандемията се ускорява, каза премиерът Педро Санчес и добави, че този растеж ще помогне на администрацията му да модернизира страната, пише Bloomberg.

„Според всички прогнози на международните институции и нашите собствени такива, които имаме за икономическото възстановяване през тази и следващата година, ни поставят на нива от 6% за тази година и 7% от БВП за следващата година“, каза Санчес по време на интервю с Ройтерс, публикувано в сряда.

„Ще бъдем една от най-бързо развиващите се икономики вследствие на бързото възстановяване от пандемията“.

Испанската икономика спадна с близо 11% през 2020 г., което е най-рязкото свиване в Европейския съюз. Това проправя пътя за рязко икономическо възстановяване през тази и следващата година, подкрепено отчасти с около 140 милиарда евро от фондовете за възстановяване на ЕС, които Мадрид заяви, че ще инвестира през следващите шест години, за да направи испанската икономика по-зелена, по-дигитална и по-конкурентна.

Санчес каза, че неговата администрация има за цел да мобилизира милиарди долари средства от частния сектор от испански и чуждестранни фирми, за да даде допълнителен тласък за модернизиране на испанската икономика. „Надяваме се да привлечем повече или по-малко 500 милиарда долара частни инвестиции и очакваме с нетърпение сътрудничеството с американския частен сектор“.

Санчес е на тридневно посещение в САЩ, за да засили интереса сред фирмите, които да инвестират в Испания. Той ще посети Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско и ще се срещне с ръководители на Netflix, HBO и Disney, както и с председателя на BlackRock Inc. Лари Финк.