Стойността на дела на Uber в Didi беляза спад с 2 млрд. долара само за седмица

Това се случи, след като Пекин предприе действия срещу листнатите в САЩ китайски компании

11:30 | 24 юли 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на Uber в китайския гигант в споделеното пътуване Didi, който някога възлизаше на 9,4 млрд. долара, се е свил наполовина по-малко от месец, след като Китай предприе действия срещу листнатите в Съединените щати компании. Над 2 млрд. долара от този спад са от тази седмица, пише CNBC, цитирани от Investor.bg.

Американските депозитарни разписки на Didi, които дебютираха на цена от 14 долара на Нюйоркската фондова борса през юни, понижиха стойността си с 21% в петък до 8,06 долара, след като ден по-рано записаха спад от 11%. На 1 юли, на втория си борсов ден, те достигнаха връх при финала на сесията тогава от 16,40 долара.

Uber притежава около 12% от Didi, което я прави вторият по големина инвеститор след SoftBank. Uber взе дела през 2016 г., след като продаде китайския си бизнес на Didi в замяна на акции от конкурента си.

Първичното публично предлагане на Didi предизвика голяма еуфория и ѝ донесе пазарна капитализация от близо 70 млрд. долара. Но радостта беше за кратко, тъй като само няколко дни по-късно се появи информация, че китайските власти правят проверка на киберсигурността на компанията, а Didi е била посъветвана да отложи листването си. Освен това регулаторите се насочиха към преглед на мрежовата сигурност на компанията седмици преди тя да стане публична.

Тази седмица новините се влошиха, след като Bloomberg писа, че китайските регулатори планират да накажат Didi, включително да ѝ наложат глоба, която може да нахвърли рекордните 2,8 млрд. долара, които Alibaba плати по-рано тази година след антимонополно разследване. Didi не е отговорила на запитването за коментар пред Bloomberg.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.