Бързи факти: Олимпийските игри в Токио са безпрецедентен случай в историята

В цялата история на модерните олимпиади те са били отменяни само заради световните войни

08:00 | 23 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В 14 ч. българско време днес откриват официално Олимпийските игри Токио 2020. Самото им случване е огромно постижение. Събрахме най-важното, което е нужно да знаете за тази сага. 

Когато пандемията от коронавируса принуди Токио миналата година да премести летните олимпийски и параолимпийски игри през юли 2021 г., организаторите запазиха името Токио 2020, заявявайки, че искат събитието да се разглежда като "светлина в края на тунела". Премиерът Йошихиде Суга бе решен държавата му да бъде домакин на глобален спортен спектакъл, въпреки че Covid-19 продължава да върлува. Тези игри няма да бъдат като нито едни други игри, откакто съвременните олимпийски състезания започнаха в края на 19 век. Тази година феновете нямат право да посещават събития в Токио и околностите му. Това означава сериозен финансов удар за Япония, която е похарчила милиарди долари за настаняването на атлетите.

1. Кога ще се проведат игрите?

От 23 юли до 8 август ще се проведат обикновените Олимпийски игри Токио 2020. Параолимпийските игри трябва да започнат на 24 август. Това е първото провеждане на съвременна олимпиада в нечетна година. Всичко това показва, че игрите ще се проведат по план, дори след като Токио обяви ново извънредно положение. Според медийни проучвания, проведени през юни, опозицията на японската общественост срещу провеждането на Олимпийските игри в Токио губи сила. Що се отнася до зимните Олимпийски игри в Пекин, които започват шест месеца след игрите в Токио, остава въпросът дали правителството ще бъде принудено да промени плановете си за тях.

2. Какви са предпазните мерки в Токио?

Спортистите не нужно да се ваксинират, за да участват. Организаторите изискват отрицателен тест за Covid, преди да пристигнат в Япония, а участниците ще бъдат подложени на тридневна карантина след кацането. Те също така ще трябва да бъдат тествани ежедневно. Олимпийският шеф Томас Бах заяви, че 85% от жителите на олимпийското село ще пристигнат в Япония ваксинирани и почти всички членове и служители на Международния олимпийски комитет също ще бъдат ваксинирани. Спортистите спазват множеството препоръки за контрол на инфекциите и движението им в Япония е ограничено.

3. Колко са ефективни мерките?

Спортистите и официалните лица са в така наречения балон, за да ги изолират от широката общественост. Но положителните тестове, открити в селото на спортистите в Токио дни преди игрите, предизвикаха безпокойство дали предпазните мерки са достатъчни. Освен това, други спортисти, включително гимнастичка от САЩ, дадоха положителен резултат преди пристигането в олимпийското село в Япония, което поражда опасения, че е възможно тези атлети да са заразили съотборниците си. Към 20 юли, според организаторите, 71 случая на Covid са съобщени сред хората, свързани с олимпиадата.

4. Може ли да прекратят игрите?

Както отбеляза Суга, последната дума остава на Международния олимпийски комитет. В параграф 66 от договор с града-организатор предвижда различни основания за прекратяване, включително "ако МОК има разумни основания да вярвя, че безопасността на участниците на игрите, ще бъде сериозна заплаха или застрашена по някаква причина".

5. Ще има ли публика?

Всички фенове, дори жителите на Япония, ще бъдат изключени от дейностите в Токио и околните райони, въпреки че някои префектури, в които има малко случаи на инфекция, все още могат да приемат местни зрители. Това решение беше взето във връзка с възобновяването на случаите на заразяване с вируса в Токио, което принуди правителството да въведе наново извънредното положение в столицата. Още през март организаторите заявиха, че зрителите от чужбина няма да бъдат допуснати, за да се ограничи размера на тълпата. (Миналата година преди отлагането се очакваше да присъстват около 600 000 чуждестранни гости.)

6. Колко струваше отлагането?

Сумата на законопроекта е най-малко 300 милиарда йени (2,7 милиарда долара), като централното правителство, столицата Токио и организационният комитет споделят разходите. Договорът на организационния град между Токио и МОК не предвижда отлагане. Загубата на зрители нанася нов удар върху туристическата индустрия, която разчита на приходите от посетители на олимпийските игри, за да компенсира загубите от пандемията. Преди отмяната на олимпиадата бяха продадени около 7,8 милиона билета. Запазвайки името Токио 2020, дори и след като минахме в 2021 г., МОК гарантира, че логата, опаковките, тениските, стоките и излъчването ще останат същите-стъпка за спестяване на средства от спонсори и партньори.

7. Какво значи това за спонсорите?

Те трябва да преразгледат своите маркетингови планове. Toyota Motor Corp., например, заяви, че няма да излъчва телевизионна реклама в Япония по време на олимпийските игри, а нейният президент няма да присъства на церемонията по откриването поради опасения, че събитието е по време на пандемия. Всички спонсори запазиха правата си въпреки отлагането. Водещите световни спонсори на МОК са изключителен списък от 14 компании, включително Coca-Cola Co. и Visa Inc.- те плащат повече от 1 милиард долара на всеки четири години, за да участват в игрите. Тези споразумения обикновено обхващат няколко олимпийски игри, докато местните спонсори участват в тях само за конкренто събитие. Организаторите на Токио 2020 са се позовали на националната гордост, за да се получи безпрецедентно ниво на подкрепа от 68 местни спонсори, като бира Asahi и маратонки Asics, събирайки повече от 3,3 милиарда долара, което е три пъти повече от предишния рекорд за олимпийски игри.

8.Олимпийските игри някога били ли са отменяни?

Пет олимпийски игри бяха отменени, всички поради двете световните войни: летните игри са били отменени през 1916, 1940 и 1944 г., както и зимните игри през 1940 и 1944 г. Игрите от 1940 г., които трябваше да се проведат в Токио, първо бяха отложени, но след това отменени. Единственият път, когато олимпийските игри бяха преместени, е, когато зимните игри през 1976 г. бяха преместени в Инсбрук, Австрия, от Денвър, след като хората в Колорадо протестираха срещу нарастващите разходи.

9. Други проблеми с игрите?

Организационният комитет на Олимпийските игри в Токио беше разтърсен от скандали за сексизъм. Творчески директор на Хироши Сасаки подаде оставка през март, след като предложи пълна жена комик да се появи на церемонията по откриването в костюм на прасе като герой под името "OlymPig". Седмици по-рано бившият шеф на Комисията Йоширо Мори подаде оставка след пренебрежителни забележки за жените, заявявайки, че са говорили твърде много на заседанията на борда. Човекът, отговорен за писане на музика за церемонията по откриването, Кийоура Оямада, подаде оставка няколко дни преди събитието, след като се появи интервю, в което той призна за жестоко издевателстване над свои  съучениците с увреждания, докато е бил в училище