Директор на Олимпиада: или как да са изгубите работата

Това е последният от поредицата скандали, които изместиха фокуса от спорта в Япония

11:35 | 22 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Организаторите на Олимпийските игри в Токио 2020 уволниха директора на церемонията по откриването в четвъртък, ден преди да започнат Игрите, след негови коментари за Холокоста.

Това е последният от поредицата скандали, които изместиха фокуса от спорта в Япония.

Следват някои от забележителните скандали.

22 юли - Организаторите уволниха директора на церемонията по откриването, Кентаро Кобаяши, заради шега, която той направи за Холокоста като част от комедийния си акт през 90-те години, който наскоро отново се появи в местните медии.

Президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото каза на пресконференция, че е наясно, че скандалите са настроили някои хора срещу церемонията.

По-рано "Центърът на Саймън Визентал", международна еврейска организация за правата на човека, публикува изявление, осъждащо миналото поведение на Кобаяши.

19 юли - Музикантът Кейго Оямада се оттегли като композитор за откриването на церемонията, след като се появиха стари съобщения за тормоз и грубо поведение от негова страна.

През 1995 г. той разказа на едно списание как е затворил съученик в картонена кутия и се е подиграл на ученик с увреждания, пише ежедневникът Asahi Shimbun.

18 март - Творческият ръководител на игрите в Токио, Хироши Сасаки, подаде оставка, след като направи унизителен коментар за популярна жена артист.

12 февруари - Президентът на Токио 2020 Йоширо Мори беше принуден да подаде оставка, след като сексистките му забележки предизвикаха световен протест. Бившият премиер каза на заседание на олимпийския комитет, че жените говорят твърде много.