ЕС иска реформи, преди да одобри плана за възстановяване на Унгария

Европейската комисия изброява сериозни опасения относно върховенството на закона в Полша и Унгария

07:32 | 21 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия няма да одобри плана за възстановяване на Унгария, докато странат не извърши съдебна реформа и не гарантира разследването на случаи на корупция, заяви комисарят по правосъдието Дидие Рейндърс в интервю, публикувано във вторник.

В Унгария има системни проблеми с върховенството на закона и Европейската комисия е готова да използва всички инструменти за защита на демокрацията, включително спирането на средствата от ЕС, каза Рейндърс пред новинарския сайт hvg.hu.

В доклад, публикуван във вторник, Европейската комисия изброява сериозни опасения относно върховенството на закона в Полша и Унгария.

Комисията заяви, че и двете подкопават плурализма на медиите и независимостта на съда. Те са единствените две държави от 27-членния блок, подложени на официално разследване от ЕС за застрашаване на върховенството на закона.

Изпълнителният орган на Европейския съюз също даде на Полша срок до 16 август да се съобрази с решение на висшия съд на ЕС от миналата седмица, пренебрегнато от Варшава, че полската система за дисциплиниране на съдиите нарушава законодателството на ЕС и трябва да бъде спряна.

Ако Полша не се съобрази, комисията ще поиска от съда на ЕС да наложи финансови санкции срещу Варшава, заяви на пресконференция вицепрезидентът на комисията Вера Йоурова.

Комисията вече беше повдигнала много от притесненията в доклад миналата година, но сега те могат да имат реални последици, тъй като Брюксел постави достъпа до своя фонд за възстановяване от безвъзмездни средства и заеми на обща стойност 800 милиарда евро в зависимост от спазването на върховенството на закона.

Рейндърс заяви, че ще поиска отново Унгария и Полша да се присъединят към планираната Европейска прокуратура, което досега те не са направили, защото "без това не можем да сме сигурни, че има достатъчна защита срещу измами и корупция".

Той каза, че всички възможности за диалог са изчерпани с Полша и Унгария и затова комисията иска да се противопостави на тях.

Унгарският министър на правосъдието Джудит Варга заяви във Facebook, че комисията "изнудва" Унгария заради нейните закони за защита на децата, които няма да позволят "LGBTQ активисти и всякаква сексуална пропаганда в унгарските детски градини и училища".

Комисията казва, че мерките дискриминират ЛГБТ общностите.

Докладът на комисията е "пълен с неверни твърдения, диктувани на Брюксел от организации на Сорос, тъй като Унгария няма да се поддаде на европейската либерална хегемония", се казва в изявление на управляващата партия "Фидес" - американският филантроп и финансист Джордж Сорос е често обвиняван от унгарския премиер Виктор Орбан, че поддържа опозицията срещу него.

Йоурова заяви, че не може да предвиди кога могат да бъдат одобрени фондовете за Полша и отбеляза, че Варшава първо трябва да убеди комисията, че има надеждна система за контрол и одит за изразходване на парите на ЕС.

Съдебна независимост

В доклада се казва, че Унгария не е изпълнила искането на комисията за укрепване на съдебната независимост и че нейната стратегия за борба с корупцията е твърде ограничена.

За десетилетие на власт Орбан частично използва милиарди евро държавни и европейски фондове, за да изгради лоялен бизнес елит, който включва някои членове на семейството му и близки приятели.

Комисията посочи постоянни недостатъци във финансирането на унгарските политически партии и рискове от клиентелизъм и непотизъм в публичната администрация на високо ниво.

Значителни количества държавна реклама отиват за медии, подкрепящи правителството, докато независимите медии и журналисти са изправени пред препятствия и сплашване, се казва в съобщението.

Докладът също така изразява загриженост относно влиянието на полската националистическа управляваща партия "Право и справедливост" (PiS) върху правосъдната система.

Споменават се незаконни назначения и промени от PiS в конституционния трибунал и други органи, както и отхвърлянето от Варшава на съдебни решения на ЕС, обвързващи за всяка държава-членка.

Комисията отбеляза, че главният прокурор, отговорен за проследяването на държавната корупция, е едновременно министър на правосъдието на Полша и активен политик на PiS.

От миналата година професионалната среда за журналисти в Полша се е влошила поради "сплашване на съдебните производства, нарастващ неспособност за защита на журналисти и насилствени действия по време на протести, включително от полицейски сили", се казва в доклада.

Подобни, но не толкова силни, са заключениета на комисията и в доклада й за България. "Остава предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор. Има и опасения, свързани със състава и функционирането на Висшия съдебен съвет... Окончателните присъди за известни случаи на корупция остават ниски и в това отношение предстои да бъдат установени солидни резултати от окончателни присъди", се казва в доклада за България.