Не трябва да се отслабват правилата за лоши кредити, смята ЕЦБ

ЕЦБ вече изрази своята тревога заради рискови кредитни практики на банките

19:01 | 6 юли 2021
Автор: Investor.bg
Андреа Енртиа. Снимка: Bloomberg
Андреа Енртиа. Снимка: Bloomberg

Предоставянето на изключителна свобода на банките от еврозоната за справяне с лошите кредити е грешка, която може да забави възстановяването на блока от рецесията, предизвикана от пандемията COVID-19, заяви шефът на надзорното звено към Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енрия, пише Investor.bg

Изправени пред последиците от дълбокия спад, европейските служители искат да освободят банките от правилата за провизиране на необслужвани заеми, обезпечени със свързани с пандемията публични гаранции, за първите седем години, като им предоставят облекчение точно когато лошите заеми вероятно ще нараснат.

"Изобщо не съм убеден, че отлагането на правилата сега, когато възстановяването едва започва, е правилният избор", каза Енрия.

„Отлагането или премахването на тези правила би означавало да приемем, че банковият сектор на ЕС може да се задръсти с обезпечени заради пандемията необслужвани кредити за повече от десетилетие, оставяйки го неподготвен за следващата рецесия“, предупреждава Енрия.

ЕЦБ вече изрази своята тревога заради рискови кредитни практики на банките, като някои заемодатели освобождават провизии, въпреки че пълното въздействие на кризата може да не е ясно с години.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg