Инфлацията в еврозоната намалява до под 2%

Възстановяването на Европа набира скорост, докато магазините и ресторантите отворят отново,а летните пътувания да започват

16:31 | 30 юни 2021
Обновен: 17:02 | 30 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната бележи спад през юни, като облекчи временно опасенията, че отварянето на икономиката на страните от ЕС ще стимулира растежа на цените. Въпреки това икономистите очакват натискът да се ускори отново през втората половина на годината, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 1,9% в сравнение с година по-рано от над 2-годишния връх от 2% през май. Базовата инфлация, по-малко нестабилна мярка, която изключва волатилни елементи като храна и енергия, намаля до 0,9%.

Възстановяването на Европа набира сила, тъй като инфекциите намаляват, което позволява на магазините и ресторантите да отворят отново и летните пътувания да започнат. Тъй като бизнесът също се бори с недостига на доставки, в някои тримесечия се появиха опасения, че рязкото нарастване на цените ще започне да се утвърждава като тенденция.

„Очакваме инфлацията отново да се понижи през юли поради времето на сезонните разпродажби, като се прогнозира да се върне през август на ниво над 2%".

Повечето служители в Европейската централна банка са на мнение, че повишаването на цените е временно, а високата безработица и слабата средносрочна перспектива оправдават продължаването на паричното стимулиране.

Институцията се ангажира да продължи да купува облигации с повишено темпо през лятото, а президентът Кристин Лагард призова правителствата да поддържат фискална подкрепа и за възстановяването.

И все пак тази седмица президентът на Bundesbank Йенс Вайдман предупреди, че рисковете за инфлацията "преобладават". По-рано в сряда германските данни показват, че безработицата е спаднала през юни с почти два пъти повече от очакваното, а икономическото доверие в еврозоната е на най-високото ниво от повече от две десетилетия.