ЕС наложи санкции на ключови сектори в Беларус

Санкциите на ЕС ще ограничат търговията с петролни стоки, тютюневи изделия и калиев хлорид, съобщава Bloomberg

15:15 | 24 юни 2021
Обновен: 15:52 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз наложи широк набор от санкции срещу Беларус насочени срещу ключови икономически сектори в най-силната си реакция след принудителното приземяване на полет на Ryanair миналия месец и ареста на журналист в Минск.

Санкциите на ЕС ще ограничат търговията с петролни стоки, тютюневи изделия и калиев хлорид (поташ), съобщава Bloomberg.

Износът на торове с калий и петролни продукти са едни от основните източници на приходи в чуждестранна валута за Беларус.

Държавната "Беларускалий" контролира около 20% от световния пазар на калий и е отговорна за около 25% от търсенето в ЕС. 

Този ход идва след като ЕС, САЩ и Великобритания санкционираха десетки белоруски лица и организации в координиран отговор, целящ да окаже натиск върху правителството на президента Александър Лукашенко.

С новите икономически мерки се забранява пряко или непряко продажбата, снабдяването, прехвърлянето или износа в страната на оборудване, технологии или софтуер, предназначен основно за наблюдение и прихващане на интернет или телефонни разговори, както и на стоки и технологии с двойна употреба за военни цели.

Ограничава се и достъпът до капиталовите пазари на ЕС, както и застраховането и презастраховането на правителството на Беларус и неговите публични органи и агенции.

Европейската инвестиционна банка ще преустанови всякакви плащания по съществуващите споразумения, свързани с проекти в обществения сектор и договори за оказване на услуги за техническа помощ.

Страните-членки трябва да предприемат необходимите действия за ограничаване на намесата на Беларус в многостранните банки за развитие, на които тя е член.