Пандемията увеличи неравенството между бедните и богати страни

Графика на деня за 22 юни

16:58 | 22 юни 2021
Обновен: 00:38 | 23 юни 2021
Автор: Александра Попова
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Усилията за ограничаване на Covid пандемията породиха неравенство в благосъстоянието между държавите. Коронавирусът е направил някои от най-бедните държави още по-бедни, докато същевременно е подкрепил състоянието на богатите, съобщава Bloomberg.

Делът на богатството на 1% от най-богатите в държави, включително САЩ, Китай и Индия, се е увеличил миналата година, главно поради намаляването на лихвените проценти от правителствата след избухването на пандемията, според публикувания във вторник доклад за глобалното благосъстояние на Credit Suisse Group AG за 2021 г.

Разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество е изчислено от коефициента на Джини - по-широкообхватна мярка, която улавя промени в двата края на спектъра - и се е увеличила през 2020 г. във всички 10 държави, избрани за изследването, с изключение на САЩ, където е спаднало незначително, се казва в доклада. Богатството на домакинствата в световен мащаб възлиза на 418 трилиона долара в края на 2020 г., нараствайки със 7,4% в сравнение с 12 месеца по-рано, пише още в доклада.