Великобритания започва преговори за присъединяване към Транстихоокеанския търговски блок

Това е част от стратегията за диверсифициране на търговията след Брекзит

16:09 | 22 юни 2021
Обновен: 16:46 | 22 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обединеното кралство официално започна преговори за присъединяване към 11-членния Транстихоокеански търговски блок. Това е част от стратегията на Великобритания да диверсифицира търговията си след Брекзит, пише Bloomberg.

Присъединяването към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (TPP11), чиито членове включват Канада, Япония, Мексико и Австралия, е „чудесна награда за след Брекзит“, заяви в изявление министърът на международната търговия Лиз Тръс. Членството ще увеличи размера на британската икономика с 1,8 млрд. паунда за 15 години в сравнение с нивото от 2019 г., според оценка на Министерството на международната търговия. Това би означавало увеличение с 0,08%.

„В тази част на света се крият най-големите възможности за Великобритания“, каза Тръс.

„Членството ще помогне на нашите фермери, производители и иноватори да продават на някои от най-големите икономики на настоящето и бъдещето“.

Великобритания е нетърпелива да създаде нови търговски отношения след излизането си от Европейския съюз, ход, който доведе до спад в търговията с най-големия им партньор. Наред с искането за присъединяване към TPP11, Великобритания преговаря за двустранни сделки с Австралия, Нова Зеландия и САЩ, въпреки че сделка с администрацията на президента Джо Байдън е малко вероятна в краткосрочен план.

Великобритания вече има търговски споразумения в различна степен със седем от членовете на Транстихоокеанското партньорство и е в преговори с още двама - Австралия и Нова Зеландия. Присъединяването към търговското споразумение би улеснило фирмите за финансови и професионални услуги да продават на нови пазари, заявиха от отдела за международна търговия на Великобритания.