Байдън: Путин е загрижен да не бъде обкръжен и свален от САЩ

Двамата президенти решиха да проведат контрол върху оръжията и да върнат съответните си посланици

21:00 | 16 юни 2021
Обновен: 21:03 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин по време на срещата си в Женева. Снимка: Denis Balibouse/Reuters/Bloomberg
Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин по време на срещата си в Женева. Снимка: Denis Balibouse/Reuters/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин решиха на "прагматичната" първа среща на върха в сряда да проведат контрол върху оръжията и преговори за киберсигурност и да върнат съответните си посланици, като същевременно се съгласиха да се разминат по други въпроси, предаде "Ройтерс".

Дискусиите във вила La La Grange в Женева продължиха по-малко от четири часа - много по-малко, отколкото съветниците на Байдън бяха казали, че очакват.

68-годишният Путин нарече 78-годишния Байдън, конструктивен, опитен партньор и каза, че говорят "на един език", но добави, че не е имало приятелство, а по-скоро прагматичен диалог за интересите на двете им държави.

Байдън заяви, че „е казал на президента Путин, че се нуждаем от някои основни правила по пътя, които всички можем да спазваме“, добавяйки: „Направих това, за което дойдох“.

"Вярвам, че Путин е загрижен да не бъде обкръжен и че САЩ искат да го свалят", каза американският президент.

След срещата имаше две отделни пресконференции.

Путин заяви, че срещата е била конструктивна, без враждебност и е показала желанието на лидерите да се разберат. Той каза, че е "трудно да се каже" дали отношенията със САЩ ще се подобрят, но че има "проблясък на надежда" по отношение на взаимното доверие.

Байдън, който говори малко след това, заяви, че "няма заместител на диалога лице в лице" и че е казал на Путин, че неговият дневен ред е "не срещу Русия", а "за американския народ".

Той също така каза, че дискусиите са отделили много време за контрола на оръжията и за кибератаки, като е заявил на Путин, че атаките на "критичната инфраструктура трябва да бъдат забранени".

В може би най-силната си забележка той каза, че последиците ще бъдат "опустошителни за Русия", ако опозиционерът Алексей Навални не излезе жив от затвора.

И двамата заявиха, че Русия и Съединените щати споделят отговорност за ядрената стабилност и ще проведат преговори за възможни промени в наскоро разширения си нов договор за ограничаване на оръжията START.

Путин показа слаб апетит за компромис по редица други въпроси, отхвърляйки притесненията на Вашингтон относно Навални, засиленото военно присъствие на Русия в близост до източната граница на Украйна и относно предположенията на САЩ, че неидентифицирани руснаци са отговорни за поредица от кибератаки в САЩ.

Путин заяви, че Навални е пренебрегнал закона и е знаел какво ще се случи, ако се върне в Русия от Германия, където бе лекуван, след като бе отровен в Русия. Той също така обвини Киев, че е нарушил условията на споразумение за прекратяване на огъня с проруските бунтовници в Източна Украйна.

Лидерът на Кремъл заяви, че Русия е била обект на многобройни кибератаки с произход от САЩ.

Байдън каза, че е повдигнал въпроси, свързани с правата на човека, а също и съдбата на американските граждани, затворени в Русия. Путин заяви, че вярва, че могат да бъдат намерени някои компромиси, въпреки че не е посочил каквато и да е сделка за размяна на затворници.