Европейските лидери ще дарят 100 млн. дози ваксини

Докато ваксинациите в Европа напредват, в повечето части на света те изостават значително

18:44 | 25 май 2021
Обновен: 18:46 | 25 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Във вторник лидерите на Европейския съюз се ангажираха да дарят най-малко 100 милиона дози ваксини срещу Covid-19 на развиващите се страни до края на годината. Те обявиха, че се стремят да увеличат световното производство, докато голяма част от света се бори с ваксинационните кампании, пише Bloomberg.

По време на двудневна среща на върха в Брюксел лидерите подписаха споразумението за „ускоряване на споделянето на ваксини в подкрепа на нуждаещите се страни“, подчертавайки, че ЕС е най-големият износител на ваксини, според последните данни. Също така те се ангажираха да продължат усилията си за увеличаване на световните производствени мощности „с цел посрещане на глобалните нужди“.

"Тази седмица половината от възрастните в ЕС ще получат първата си доза от ваксината", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, в Twitter по-рано във вторник. Докато ваксинациите в Европа напредват, в повечето части на света те изостават значително.

"Малайзия се готви за най-лошото, тъй като броят на инфектираните продължава да расте нагоре", предупреди генералният директор по здравеопазване Нур Хишам Абдула. Страната изпревари Индия по брой заразени за ден на глава от населението. Страната от Югоизточна Азия налага по-строги ограничения за движение, след като тази седмица ежедневните инфекции и смъртни случаи достигнаха рекордни стойности.

Лидерите на ЕС се ангажираха да помогнат за развитието на местния производствен капацитет, в съответствие с Римската декларация, приета в петък по време на глобалната среща на върха по здравеопазване. По време на срещата фон дер Лайен заяви, че ЕС планира да развие редица регионални производствени центрове в Африка.