20 компании произвеждат 55% от пластмасата за еднократна употреба в света

Компанията ExxonMobil е най-големият производител на пластмаса за еднократна употреба

10:33 | 19 май 2021
Обновен: 10:33 | 19 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

20 компании в света са източник на повече от половината от всички пластмасови производства за еднократна употреба, които биват изхвърляни в световен мащаб, съобщи BBC.

Това е заключението от анализа на корпоративната мрежа зад производството на пластмаса.

Изследването разглежда приблизително 1000 фабрики, които произвеждат суровини, необходими за продукти за еднократна употреба.

Пластмасовите бутилки, опаковките и торбичките са сред милиардите предмети, които се използват веднъж и след това се изхвърлят, като най-често се озовават в океаните и моретата.

Изследването, проведено от консорциум, включващ и Лондонското училище по икономика, разглежда кои компании са в основата на веригата за доставка на пластмаси и произвеждат полимери, градивните елементи на всички пластмаси.

Данните посочват, че 20 нефтохимически компании са източник на 55% от пластмасовите отпадъци за еднократна употреба в света. Сред най-големите о тях са ExxonMobil, Dow и Sinopec.

Проучването също така оценява кои държави генерират най-много пластмасови отпадъци за еднократна употреба на глава от населението.На първо място  се нарежда Австралия, следвана от САЩ.

Обединеното кралство е на четвърто място с повече от 40 кг пластмасови отпадъци на човек на година, твърдят авторите. Част от  увеличеното търсене на пластмаса произтича от необходимостта от маски и друго защитно медицинско оборудване за справяне с пандемичната криза.

Изследването е ръководено от австралийската фондация Minderoo и консорциум, включващ Лондонското училище по икономика,  консултантската група Wood Mackenzie и Института по околна среда в Стокхолм.

Американският ExxonMobil е най-големият производител на пластмаса за еднократна употреба, се казва в доклада, следван от: Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Dale Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT и China Resources.

Според директора на фондацията за финанси и прозрачност Доминик Чарлз, изследването подчертава "как бъдещето на кризата с пластмасовите отпадъци е в ръцете на само 20 компании".

Той казва, че това е един знак индустриите да спрат с произвеждането на изкопаеми горива и да преминат към рециклираната пластмаса. 

Директорът добавя, че досега акцентите в усилията за ограничаване на замърсяването с пластмаса са били върху индивидуалните избори, които потребителите могат да направят.

Докладът установява, че производството на пластмаса ще се увеличи с 30% през следващите 5 години, като така ще се увеличат въглеродните емисии и и ще се създадат повече пластмасови отпадъци.

Най-големият производител на пластмасови полимери в света, ExxonMobil, казва, че споделя загрижеността на обществото относно този проблем.

В изявление се казва, че ExxonMobil предприема действия в тази насока   чрез увеличаване на възможността за рециклиране, подкрепя подобрения в оползотворяването на пластмасови отпадъци - например чрез основателно членство в Алианса за премахване на пластмасовите отпадъци - и минимизира загубата на пластмасови пелети в работата им.

„Работим и върху усъвършенствани решения за рециклиране, които създават и улавят стойност от пластмасовите отпадъци с възможности за по-ниски общи емисии на парникови газове през целия жизнен цикъл на пластмасата“, съобщава ExxonMobil.