Езерото от пластмаса в Боливия

11:40 | 21 април 2021
Преводач: Антон Груев

Преливащо от боклуци, езеро Уру Уру получи прозвището езерото на пластмасата в Боливия. То се превърна от популярна туристическа атракция кипяща от диви животни до надвиснала екологична катасрофа.

Намиращо се близо до боливийския град Оруро, езерото Уру Уру се простира на над 130 километра и се намира на около 3600 метра надморска височина. Голяма част от пластмасата идва от канала Тагарате. Той започва в град Оруро и се е превърнал в сметище за всички граждани. И след години на безстопанственост, купчините пластмаса повече не могат да бъдат пренебрегвани.

Освен боклуците и канализационните води, отпадъците от близката мина също увеличават замърсяването. Тежки метали като цинк, арсен, кадмий са в много по-големи количества, от допустимите в екологичните закони норми.

Непрестанната суша през последните години значително е намалила нивото на водните басейни в региона. В миналото езерото Поопо беше второто най-голямо, докато не пресъхва напълно през 2015 година. Природозащитните организации нарекоха пресъхването му една от най-големите екологични катастрофи в страната.

В опити да спасят това, което е останало от езерото, стотици полицаи, общински работници и доброволци дойдоха тук, за да го почистят.

Животът, който процъфтяваше в миналото се е запазил само в много малка част от езерото.