Испания изпраща военни части в град в Северна Африка, където пристигнаха около 7000 марокански имигранти

Имигрантският поток може да доведе до влошаването на обикновено приятелските отношения между Испания и Мароко

18:00 | 18 май 2021
Обновен: 20:02 | 18 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испания изпраща военни части и повече полиция в северноафрикански град, намиращия се на испанска територия, след като рекорден брой марокански имигранти преминаха границите му, пише Bloomberg.

Във вторник испаният министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка заяви, че ще увеличи полицейското присъствие с около 20% или 200 служители в Сеута, малък полуостров на Гибралтарския проток, граничещ с Мароко. Премиерът Педро Санчес каза, че са изпратени и военни части.

В понеделник около 7000 души, включително стотици деца, влязоха на територията на испанияския автономен град, като плуваха на брега или използваха гумени лодки.

Имигрантският поток може да доведе до влошаването на попринцип приятелските отношения между Испания и Мароко. По-рано този месец мароканските власти разкритикуваха Мадрид за приемането на лидера на движението, борещо се за независимост в Западна Сахара, бивша испанска колония, за която претендира Рабат.

Санчес определи пристигането на хиляди мигранти като „криза за Испания и за Европа“ и каза, че ще отговори с „твърдост“.

"Мароко е партньор, приятел на Испания и трябва да продължи да бъде", каза той пред репортери, преди да замине за Сеута. Ефективното сътрудничество „трябва да се основава на уважение“, допълни още той. По-късно Мадрид извика посланика на Мароко.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, заяви, че следи отблизо ситуацията. Европейските държави станаха особено чувствителни към пристигането на голям брой африкански и близкоизточни мигранти, търсещи по-добър живот. Това през последните години доведе до популистки реакции в редица държави на континента. 

Испанската държавна новинарска агенция EFE заяви, че имигранският поток продължава с „хиляди мароканци, африканци от Сахара и арабски граждани от страни като Йемен“ за втори ден към Сеута.