Хакерската група DarkSide е със закрити сървъри

DarkSide, която блокира работата на Colonial Pipeline в САЩ миналата седмица, са със закрити сървъри

21:43 | 14 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сървърите на хакерската група DarkSide, която блокира работата на Colonial Pipeline в САЩ миналата седмица, са закрити, съобщават от вестник „The Wall Street Journal”.

Според информация на компанията за компютърна сигурност FireEye, уебсайтът на групата, за която се твърди, че произхожда от Източна Европа, не работи от четвъртък.

Хакерската група е информирала своите съучастници за затварянето.

Както отбелязва изданието, позовавайки се на експерти в тази област, подобни групи често се събират отново след разпускането си под друго име.

Припомняме, че миналата седмица срещу системите на Colonial Pipeline, който пренася голяма част от горивото от Тексас до Източното крайбрежие на САЩ, беше извършена атака със зловреден софтуер. Това доведе до сериозни смущения в доставките на гориво, а щатите Флорида и Алабама обявиха извънредно положение.

По-късно стана ясно, че няколко часа след атаката Colonial Pipeline е платила на източноевропейските хакери близо 5 милиона долара откуп в непроследима криптовалута. След като са получили откупа, хакерите са предоставили на оператора ключ за дешифриране, за да възстанови деактивираната си компютърна мрежа.