Смаляването на населението на Китай ще е по-скоро проблем на света

Ролята на Китай в глобалната икономика се променя от износител на дефлация към по-неутрална роля сега и все по-инфлационна в бъдеще

19:37 | 14 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-бавният прираст на населението в Китай от десетилетия може да се усети по-остро извън страната, отколкото вътре в нея. Китайската икономика ще продължи да работи, като доходите могат да продължат да се покачват, макар и с по-ниски темпове, съобщават от Investor.bg

Останалите от нас обаче ще трябва да се приспособят към непрекъснато отпускащи се темпове на глобална експанзия и бъдещо намаляване на дефлационния натиск. Образът на Китай като неограничен доставчик на евтина работна ръка, дърпащ надолу цената на всичко - от съдомиялни машини до кукли, трябва да бъде изпратен в историята, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Провежданото веднъж на десетилетие преброяване от Пекин показа, че миналата година в Китай е имало 1,412 милиарда души. Средногодишният ръст от 0,53% през последното десетилетие е най-бавният от 1953 г. Трайните тенденции стават по-изразени: населението в трудоспособна възраст намалява до 63,4% спрямо повече от 70% преди десетилетие, докато делът на жителите на възраст 60 и повече години е скочил. Повече от половината китайци сега живеят в градове.

Въпреки че е възможно броят на хората в Китай да намалее след няколко години, това не означава, че се задава криза. Някои от най-богатите икономики в света се бориха със спад на населението - или нещо подобно.

Още по темата, четете на Investor.bg