Демографското предизвикателството на Китай е по-сериозно

Стивън Енгъл, Bloomberg News Хонконг

16:47 | 12 май 2021
Преводач: Антон Груев

Демографското предизвикателството на Китай е по-сериозно, отколкото се смяташе. Според скорошното преброяване, за последните 10 години населението на страната е нараснало с най-бавния темп от 50-те години на миналия век. Официално то наброява 1,42 млрд. души, което е с около 72 милиона повече от преди десетилетие, но средната възраст е много по-голяма. Хората над 65 годишна възраст вече представляват над 13,5% от всички, в сравнение с 9,5% през 2010 година.

Спада в раждаемостта и застаряващото население изправят управляващата комунистическа партия пред огромни социално-икономически предизвикателства, защото работещото население е спаднало до 63,4% в сравнение с над 70% преди десетилетие.

Младата възрастова група от новородените до 24-годишните спада, което значи, че разхлабването на политиката за едно дете от 2015 година не е успяло да стимулира раждаемостта. В продължение на години Китай разчиташе на огромен ресурс от млади работници с които да стимулира икономическия растеж. Сега има недостиг на служители и среда на по-високи заплати.

Отделно проучване от февруари показа, че регистрираните раждания през 2020 са спаднали с 15% спрямо предходната година. Много китайци посочват високите разходи за отглеждане на дете като основна причина да нямат повече деца.