САЩ обяви нови санкции срещу Китай поради нарушения на правата на човека

Те са носочени към китайски чиновник след произволното задържане на практикуващ китайската духовна практика Фалун Гонг

15:30 | 13 май 2021
Обновен: 15:36 | 13 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на Байдън обяви санкции срещу китайски чиновник поради нарушения на правата на човека. Те идват в резултат на произволното задържане на духовник, практикуващ китайската релиогизна практика Фалун Гонг. Учението критикува преследването от страна на Китай на религиозни групи в Тибет и автономния регион Синдзян, пише Bloomberg.

Държавният департамент на САЩ наложи визови ограничения на бивш служител в района на Ченгду, както и на неговото семейство поради преследването на хора, изповядващи духовното учение, което Пекин смята за култ. Решението беше обявено в сряда, точно когато държавният департамент публикува годишния си доклад за състоянието на религиозната свобода по света.

В доклада се разказва подробно за широкоразпространените злоупотреби в китайския регион Синдзян. Според американски служител този регион е превърнат в „затвор на открито“, предназначен да преследва уйгури и други мюсюлмани от малцинствата.

„Всички са наясно какви ужаси се случват в Синдзян“, каза Даниел Надел, висш служител в Службата за международна религиозна свобода на Държавния департамент.

„Това е опит да се изтрият хора, история, култура“.

Китай отхвърля критиките относно политика си в Синдзян и ги определи като пряка намеса във вътрешните й работи. Пекин заяви, че се бори с тероризма, като същевременно предоставя икономически възможности на възрастните и помага в образованието на децата в западния регион.

„Така нареченият доклад игнорира фактите и е пълен с идеологически пристрастия“, заяви в четвъртък говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг в редовния брифинг за пресата в Пекин.

"Народът се радва на пълна свобода на религиозните убеждения", каза тя, добавяйки, че Китай се противопоставя на решението на САЩ да наложи санкции на китайски граждани.

В сряда ООН беше домакин на събитие, чиято цел беше да привлече повече внимание върху тежкото положение на уйгурите. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че САЩ ще продължат да говорят по въпроса, който тя нарече „геноцид“.

„Ще продължим да говорим, докато китайското правителство спре своите престъпления срещу човечеството и геноцида над уйгури и други малцинства в Синдзян“.