Притеснията на Мъск за биткойн сринаха криптоакциите

Свързаните с представянето на дигиталните пари акции от САЩ до Азия записват спад в цената си

19:50 | 13 май 2021
Обновен: 19:57 | 13 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите, свързани с криптовалутите, се сринаха в световен мащаб, след като Илон Мъск изрази загриженост относно изразходването на енергия от копаенето на биткойн, нансяйки удар върху репутацията на токена на световните пазари само няколко месеца след като ръководителят на Tesla стана един от най-големите му поддръжници, предава Bloomberg.

Криптоакциите от САЩ до Азия остъпиха, докато биткойн потъна с 15%, търгувайки се на равнище от 46 045 долара, преди да коменсира спада. Сривът в цената на токена дойде, след като Мъск заяви, че се притеснява от „бързо нарастващото“ използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и трансакции, и същевременно спря покупките на Tesla с актива - сигнал, че може би предпочита други криптовалути с много по-ниска консумация на енергия.

Компанията за дигитални активи Marathon Digital Holdings записа 7,2-процентен спад, когато американските пазари отвориха, както и конкурентът Riot Blockchain, докато книжата на Microstrategy, която вложи милиарди долари в биткойн, записват спад от 5,7%. Coinbase Global., операторът на най-голямата борса за криптовалути в САЩ, изтри 3% от стойността, като ценовата траектория на акциите пое по положителна посока преди отчета за приходите, който се очаква да бъде публикуван днес вечерта.

„Изненада от стана Мъск“, написа анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс в бележка до клиенти. „Характерът на копаенето на биткойни не се е променил през последните три месеца, което подчертава защо промяната на позицията три месеца по-късно е много изненадващ и объркващ ход както за Tesla, така и за криптоинвеститорите“, посочва още той.

Биткойн се

Биткойн се срина с близо 15%, след като Мъск определи консумацията на енергия за неговото копаене като "ненормална". Графика: Bloomberg

През февруари Tesla обяви, че е инвестирала 1,5 милиарда долара в биткойн и сигнализира намерението си да започне да приема криптовалутата като начин на разплащане.

В Азия Monex Group, чиято собственост върху криптоборсата Coincheck я превърна във втората най-добре представяща се компания в Япония през 2021 г., загуби 11%. Nexon, която само миналия месец стана първата японска фирма, която направи значителен залог, закупувайки биткойн на стойност 100 милиона долара, отчита спад на акциите от 14%, най-много от август 2019 г., въпреки че лошите перспективи за растеж, посочени в нейните отчети, също натежаха върху настроението.

В Европа криптоминьорът Argo Blockchain загуби 16% от стойността, фирмата за блокчейн технологии On-Line Blockchain - 15%, а криптоинфраструктурната група Northern Data - 17%, преди да компенсира загубите.

Собствените акции на Tesla се възстановиха и поскъпнаха с 2,8% в началото на търговията, след като вече се сринаха с около 30%, откакто компанията обяви инвестицията в биткойн през февруари. След огромното рали миналата година акциите пострадаха от високи очаквания на трейдърите, въпреки че компанията отчете рекордна тримесечна печалба миналия месец. Акциите на автомобилния концерн са сред тези, засегнати от продажбите на технологични акции тази седмица поради опасенията около нарастващата инфлация, която увеличи страховете от по-високи лихвени проценти.

„Неприемането на биткойн не променя тезата или траекторията на растеж за електрическите превозни средства, но добавя към шума и нестабилността около компанията в момент, в който рисковите активи са под огромен натиск от разпродажбите“, добави Ивес от Wedbush.

Мъск заяви в публикацията си, че Tesla няма да продава никакви биткойни и се стреми да ги използва за трансакции, след като копаенето премине към по-устойчива енергия. „Вярваме, че има обещаващо бъдеще“, написа Мъск, „но това не може да доведе до големи разходи за околната среда.“

Развитията отдалечават Мъск от Кати Ууд от ARK Investment Management, която миналия месец сподели изследване, според което „ще се опровергае мита, че копаенето на биткойни“ е вредно за околната среда. Ark Innovation ETF на Ууд, който претърпява окаян месец и притежава дял в Coinbase, увеличава стойността си с 2,2%, след като затвори на най-ниското равнище от ноември през изминалия ден.

Биткойн поевтинява със 7,8% до 50 220 долара към 9:34 сутринта в Ню Йорк.