Рей Далио: Най-големият риск за криптовалутите е собственият им успех

На пазара има балони заради политиката на Фед, смята известният инвеститор

14:07 | 12 май 2021
Обновен: 14:07 | 12 май 2021
Автор: Николета Рилска
Рей Далио, инвеститор. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Рей Далио, инвеститор. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Милиардерът управител на хедж фонд Рей Далио изрази бичи нагласи спрямо криптовалутите и предупреди, че Федералният резерв надува балон на пазарите, подхранван от разхлабената политика на централната банка, пише MarketWatch.

В отговор на въпрос на The Wall Street Journal относно зараждащия се пазар на цифрови активи Далио посочи, че криптовалутите са “вълнуващи и непознати”.

“Техният най-голям риск е техният успех”, коментира Далио. “Нито едно правителство не иска да има алтернативна валута”, добави той.

Далио, основател на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates, заяви, че е “много бичи настроен” относно крипто като дигитално чист механизъм, позовавайки се вероятно на децентрализираната система или DeFi.

DeFi са приложения и услуги, които улесняват заемането, кредитирането и търгуването с криптоактиви без посредник. На технологията се гледа като на възможна заплаха за традиционните финансови пазари или като на приложение, което може да се използва, за да улесни купуването, продаването и кредитирането на Wall Street.

Изследователски доклад, публикуван от Фед-Сейнт Луис, посочи наскоро, че DeFi има някои проблеми със сигурността, но ако се работи за преодоляването им, това може да разтърси финансовата индустрия.

Като начин за съхранение на стойност криптовалутите са интригуващи и “вероятно могат да са важни за нас”, посочи Далио.

Неговите коментари стават факт на фона на цена на биткойн - криптовалутата, лидер по пазарна капитализация, от около 55 хиляди долара и след поскъпването на втората по оценка криптовалута етер до над четири хиляди долара.

Междувременно обаче интересът към по-спекулативни дигитални активи като доджкойн предизвика въпроси относно възможността за балон на пазара на крипто.

Цената на биткойн се повишава с 90% през 2021 г., а тази на етер - с 435% на годишна база. Подобни ходове обаче липсват при по-традиционните активи. Фючърсите върху златото поевтиняват с 3,5% до момента през тази година, индексът Dow Jones Industrial Average се повишава с близо 12%, S&P 500 - с около 10%, а Nasdaq Composite - с 2,8%.

Далио заяви пред Wall Street Journal, че на пазарите “има балони” и че те са в сферите, “в които има толкова много пари... и липсва затягане” на монетарната политика, имайки предвид мерките на Фед, които са в сила от началото на пандемията.

Далио, известна фигура на световната финансова сцена, има нетно състояние от 20,3 милиарда долара, сочат данни на Fоrbes.