Климатичните цели на Германия ще изискват огромно понижение на въглеродните емисии до 2030 г.

Страната има амбициозни "зелени" планове

16:32 | 11 май 2021
Обновен: 16:49 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската индустрия ще трябва бързо да приложи "масивно" намаляване на емисиите на парникови газове, за да се съобрази с целите в новия законопроект за защита на климата на управляващата коалиция, съобщава Bloomberg.

Според законопроект, видян от Bloomberg, индустрията ще трябва да намали годишните емисии на въглероден диоксид до 118 млн. тона до 2030 г. от предвидените 186 млн. тона миналата година, тъй като Германия се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2045 г. Целта за енергийния сектор е още по-амбициозна – намаляване на емисиите от 280 млн. тона на 108 млн. тона.

„В индустриалния сектор посочените намаления могат да бъдат постигнати само с масивна декарбонизация на промишлени инсталации и процеси“, се казва в законопроекта. „Предвид сроковете за изпълнение и инвестиционните цикли в сектора, те трябва да започнат незабавно“, се посочва в документа.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица обеща да премахне емисиите на парникови газове до 2045 г., пет години по-рано от предишната си цел и най-краткия план сред големите икономики в света. Кабинетът й трябва да подпише закона в сряда, преди да влезе в парламента за одобрение.

Коалицията беше принудена да се съгласи, след като Върховния съд на Германия реши миналия месец, че действащият закон за опазване на климата излага бъдещето на младите хора в риск, като оставя повечето намаления на емисиите за след 2030 г.

Двете основни управляващи партии - християндемократите на Меркел и социалдемократите - също са под натиск да докажат своите екологични качества поради възхода на партия Зелените, която води според повечето проучвания преди изборите през септември. 

Според законопроекта осигуряването на по-голяма климатична защита в краткосрочен и средносрочен план ще предотврати прехвърлянето на тежестта от намаляване на емисиите на парникови газове към бъдещите поколения. Мерките също така ще осигурят „по-голяма ориентация и сигурност при планирането“ за обществото и индустрията.

Достигането на нулеви емисии до 2045 г. ще бъде огромно предизвикателство за най-голямата европейска икономика, която е дом на компании като Volkswagen и Bayer и отделя пропорционално повече въглерод от останалите държави на континента.

Германия ще трябва да намали емисиите не само от електроенергийния сектор, но и от транспорта, земеделието и фабриките, произвеждащи стомана и цимент, които все още нямат икономически чисти алтернативи.

В новия закон Германия си поставя по-амбициозна цел за намаляване на емисиите с 65% под нивата от 1990 г. до 2030 г. Това обаче все още не е в съответствие с условията на Парижкото споразумение и е необходима цел от най-малко 69% според анализ на Climate Action Tracker.

„Предложените от Германия цели за 2030 г. не са съвсем коректни по отношение на Парижкото споразумение“, заяви Никлас Хьон от NewClimate Institute. "Целите на правителството за въглищата, възобновяемите източници и най-вече транспорта са недостатъчни", смята той.