Германия си постави по-амбициозна цел за постигане на въглероден неутралитет до 2045 г.

До тук се стигна, след като конституционният съд на страната постанови, че с отлагането на климатичната неутралност бъдещите поколения се излагат на риск

16:40 | 5 май 2021
Обновен: 16:41 | 5 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия планира да ускори своя преход към климатична неутралност с пет години до 2045 г. в отговор на упреци, че настоящите й цели нарушават правата на младите хора и децата, предава Bloomberg,

„Обсъдихме това с нашите коалиционни партньори и постигнахме необходимия напредък“, каза финансовият министър Олаф Шолц, член на социалдемократите - младши партньорът в правителството на канцлера Ангела Меркел, в рамките на днешна пресконференция в Берлин.

Коалиционните длъжностни лица провеждат интензивни преговори, за да финализират детайлите - включително предложеното увеличение на целта за намаляване на емисиите на Германия с 65% до 2030 г. спрямо предишните 55% - и законодателството трябва да бъде одобрено от кабинета следващата седмица, добави Шолц.

Промяната от страна на правителството беше необходима, след като конституционният съд на Германия миналата седмица постанови, че бъдещите поколения се излагат на риск, отлагайки по-голямата част от планираните съкращения на емисиите парникови газове след 2030 г.

Решението постави началото на прехвърляне на вина във вътрешните редици на коалицията на Меркел, като членовете на кабинета от християндемократите и социалдемократите заявиха, че другият е виновен за провала.

Говорейки заедно с Шолц, министърът на околната среда Свеня Шулце, също член на СПД, заяви, че новото законодателство ще включва цел за намаляване на емисиите с 88% до 2040 г.

Главният говорител на Меркел Щефен Зайберт потвърди на редовна пресконференция, че е налице консенсус както за целта до 2045 г. за климатична неутралност, така и за целта за намаляване на емисиите с 65% до 2030 г.