ЕС въвежда нови мерки срещу субсидирани от държави компании

Регламентът, който ще бъде обявен от еврокомисаря Маргрете Вестагер в сряда, е част от засилената позиция на Европа срещу Пекин

17:19 | 4 май 2021
Обновен: 17:24 | 4 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брюксел се стреми да засили способността си да контролира навлизането на китайски компании в европейската икономика, като предлага нови правомощия за разследване на чуждестранни компании, подкрепяни от държавата, които се опитват да заграбят европейските фирми, пише БГНЕС.

Регламентът, който ще бъде обявен от еврокомисаря Маргрете Вестагер в сряда, е част от засилената позиция на Европа срещу Пекин, макар Китай да е вторият най-голям търговски партньор на континента след САЩ.

Брюксел се опитва да поддържа внимателен балансиращ акт в отношенията си с азиатската суперсила, като Германия е нетърпелива да поддържа връзки със страна, която остава водеща дестинация за износа на Берлин. Но други държави членки посочват нарастващия авторитаризъм на Китай, който е видим най-вече в отношението на Пекин към уйгурското малцинство и в политическите репресии в Хонконг.

Според официален документ, видян от Франс прес във вторник, предложението ще даде нови правомощия на Брюксел да разследва компании извън ЕС, които искат да купят европейски фирми с продажби от 500 милиона евро или повече.

Разследвания за държавна помощ могат да бъдат започнати и в компании, които се наддават за големи обществени поръчки в Европа - като влакове или телекомуникационно оборудване - на стойност 250 милиона евро или повече.

Освен това комисията би могла да открие разследвания по собствена инициатива, без транзакцията задължително да отговаря на тези прагове. Нелегалните субсидии могат да включват компании, ползващи се със заеми с нулева лихва, преференциално данъчно третиране или по-традиционни преки безвъзмездни средства, се казва още в документа.

В предложението не се споменава Китай и официално не е предвидено да се противопостави на която и да е държава, но източници се съгласиха, че дългогодишните опасения относно Китай са в центъра на идеята.

Регламентът идва малко след като комисията, която се занимава с търговската политика за ЕС, изненада мнозина, като сключи инвестиционна сделка с Пекин, след като преговорите бяха спрели от години.

Инвестиционният пакт е изправен пред труден процес на ратификация и предложението за субсидиране от Вестагер може да успокои скептиците, че сделката не означава по-слаб контрол на Пекин. Регламентът за антисубсидиране, след като бъде обявен от Европейската комисия, е изправен пред потенциални промени от Европейския парламент и държавите членки преди да влезе в сила.