Австралийският бюджет ще включва 1,7 милиарда долара за грижи за деца

Мерките ще увеличат брутния вътрешен продукт с около 1,5 млрд. Австралийски долара

12:00 | 2 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бюджетът на Австралия, който ще бъде представен следващата седмица, ще включва инвестиции в грижите за деца от 1,7 млрд. австралийски долара, каза министърът на финансите Джош Фриденберг, съобщи Bloomberg.

Новата политика ще премахне сегашния годишен лимит от 10 560 австралийски долара за дете на субсидии за грижи за деца и ще бъде увеличена до максимум 95% за семейства с две или повече деца, заяви Министерството на финансите в съобщение по имейл в неделя. Мерките ще увеличат брутния вътрешен продукт с около 1,5 млрд. австралийски долара годишно и ще осигурят допълнителни 300 000 часа на седмица, каза Фриденберг.

„Правителството на Морисън постигна значителен напредък в увеличаването на участието на жените в работната сила, както и в намаляването на разликата между половете“, каза Фриденберг. „Но все още има дълъг път. И затова направихме днешната инвестиция. "

Правителството на министър-председателя Скот Морисън е обещало бюджет, подходящ за жени, на 11 май, тъй като се стреми да засили подкрепата сред жените избиратели на фона на реакция по отношение на разглеждането на обвинения в сексуално насилие в парламента. Десетки хиляди протестиращи взеха участие в митинги в цялата страна, искайки по-голямо женско участие в парламента и тежки действия срещу сексуалното насилие и дискриминацията.