Камарата на представителите прие закон за превръщането на окръг Колумбия в 51-вия щат

Законопроектът е изпратен за гласуване в Сената, но вероятно ще бъде задържан за неопределно време, тъй като не е сред належащите приоритети

20:16 | 22 април 2021
Обновен: 20:22 | 22 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Kамарата на представителите на САЩ прие законопроект за превръщане на Вашингтон, окръг Колумбия, в 51-вия щат, изпращайки текста до Сената, където противопоставянето от страна на републиканците и фокусът върху други приоритети вероятно ще го задържи за неопределно време, предава Bloomberg

Законопроектът, H.R. 51, беше приет с 216 гласа "за" и 208 "против", като единствено демократите гласуваха в негова подкрепа.

Окръг Колумбия, в който живят 693 000 души, има по-голямо население от Уайоминг и Върмонт, като жителите му плащат федерални данъци и гласуват за президент. Но той има право само един представител без право на глас в Конгреса, делегат Елинор Холмс Нортън, която внася законопроекта за държавността на окръг Колумбия всяка година в Конгреса от 1991 г. насам.

„Всичко, което търсим и всичко, което искаме, е просто принципът "няма представителство – няма данъци“, посочи конгресменът Дани Дейвис от Илинойс. 

„Очаквам с нетърпение хората във Вашингтон да имат всички права на гражданство като граждани на щат“, посочи Дейвис.

Законопроектът ще превърне по-голямата част от територията на окръг Колумбия от 68 квадратни мили (109 кв. километра) 51-и щат, под името Вашингтон, Общността на Дъглас вместо окръг Колумбия, посветено на аболициониста Фредерик Дъглас. Федералната столица ще бъде свита до приблизително района на Националния мол, включително федерални сгради и паметници, Белия дом, сградата на Капитолия и сградата на Върховния съд.

Президентът Джо Байдън подкрепи усилята за превръщането на окръг Колумбия в щат. Администрацията му публикува изявление, в което се посочва, липсата на представителство на града в Конгреса „е оскърбление на демократичните ценности, на които е основана нашата нация“.

Законът беше приет от Камарата миналата година, но не достигна до Сената, който тогава беше контролиран от републиканците. Въпреки че сега демократите контролират Горната камара на Конгреса, републиканците все още могат да блокират повечето проектозакони чрез процедурата "филибъстър", при която представител на Конгреса говори часове наред, за да забави или блокира дадено законодателство.

Републиканците последователно се противопоставят на превръщането на окръг Колумбия в щат. Те твърдят, че проектозаконът е тактика на демократите за осигуряване на още две места в Сената, тъй като градът гласува предимно в подкрепа демократите. Законодателите от Републиканската партия също твърдят, че законопроектът би нарушил Конституцията и 23-тата поправка, която разширява правото на глас на президентските избори за жителите на окръг Колумбия.

„Това, което демократите наистина се опитват да направят, което те няма да признаят, е да спечелят още по-голямо представителство чрез създаване на град-държава, чрез което да си осигурят още двама сенатори“, коментира конгресмен Джоди Хис, републиканец от Джорджия. „Това е абсолютно в разрез с идеите в нашата Конституция и на нашите основатели“, посочи още той.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви на заседанието в Горната камара в четвъртък, че държавността на окръг Колумбия е идея, чието време е дошло, но каза, че републиканците представляват пречка. Той обвини някои от тях във фанатизъм и посочи голямото афро-американско население в окръга.

„Всички знаем, че партията на малцинството се противопоставя на държавността на окръг Колумбия, защото се страхува да даде политическа власт и представителство на американските граждани, които не гласуват за тях“, каза той. 

„Това поражда усилията, които се извършват в момента в републиканските законодателни органи в цялата страна за приемане на закони, които затрудняват гласуването на малцинствата, бедните американци и по-младите“, добави още Шумър.

Шумър все още не е насрочил дата за гласуване на законопроекта. Също така не е ясно дали всички демократи от Сената биха гласували за неговото приемане.

В своя дневен ред Сенатът има редица приоритетни гласувания, включително инфраструктурния пакет на Байдън на стойност 2,25 трилиона долара и законодателство, целящо да повиши конкурентоспособността на САЩ с Китай, което може да отложи гласуването на H.R. 51.