ЕМА: Има възможна връзка на ваксината на Johnson & Johnson с кръвните съсиреци

Европейският регулатор отбеляза, че ползите от ваксината надвишават рисковете

18:04 | 20 април 2021
Обновен: 18:04 | 20 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кръвните съсиреци трябва да бъдат включени в списъка на Johnson & Johnson за редки странични ефекти от ваксината, заяви регулаторът на ЕС. Той отбеляза също, че ползите от ваксината надвишават рисковете, съобщи БГНЕС.

„EMA намира възможна връзка с много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци", заяви европейският регулатор.

На днешното си заседание комитетът по безопасност на EMA стигна до заключението, че към информацията за продукта за ваксината срещу COVID-19 Janssen трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. ЕМА също заключи, че тези събития трябва да бъдат изброени като много редки странични ефекти на ваксината“, се казва в изявление на официалния сайт на регулатора.

Проблемите с ваксината на J&J бяха допълнителен удар по имунизационната програма на ЕС, която тъкмо беше започнала да се засилва след бавния старт поради забавяне на доставките на Astra, както и опасения за безопасността. И двете ваксини бяха сочени като главното средство за ваксинацията на 70% от възрастното население на блока до края на лятото.

"Брюксел е малко вероятно да поднови договори си както с Astra, така и с J&J, вместо да даде приоритет на РНК ваксините, произведени от алианса Pfizer/BioNTech и тази на Moderna", заяви миналата седмица министърът на индустрията на Франция. Европейската комисия вече води преговори с Pfizer и BioNTech за 1,8 милиарда допълнителни дози до 2023 година.