Си Дзинпин: Светът се нуждае от справедливост, а не от хегемония

Китайският държавен глава настоя за по-голяма световна икономическа интеграция и призова САЩ и техните съюзници да избягват „да се правят на шефове“

08:55 | 20 април 2021
Обновен: 08:56 | 20 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин настоя за по-голяма световна икономическа интеграция и предупреди за рисковете от разединението, като същевременно призова САЩ и техните съюзници да избягват „да се правят на шефове“, предава Bloomberg.

"Международните отношения трябва да се водят чрез преговори и дискусии, а бъдещата съдба на света трябва да се решава от всички страни", каза Си в рамките на днешния Boao Forum on Asia, без да посочва конкретно САЩ. „Една или няколко страни не трябва да налагат своите правила на други и светът не трябва да бъде воден от едностранчивостта на няколко държави“, посочи още китайският държавен глава.

В прикритата критика на американските усилия за намаляване на зависимостта от китайските вериги на доставки и задържане на износа на стоки като усъвършенствани компютърни чипове, Си посочи, че „всяко усилие за изграждане на бариери и разединение работи срещу икономически и пазарни принципи и би навредило само на другите, без да облагодетелства този, от когото произтича”.

„Това, от което се нуждаем в днешния свят, е справедливост, а не хегемония“, заяви Си и добави, че Китай никога няма да участва в надпревара във въоръжаване. „Играейки ролята на шеф спрямо другите или намесата във вътрешните работи, няма да бъде обект на подкрепа“, коментира Си Дзинпин.

Си разговаря по видео връзка с повече от 2000 служители и бизнес ръководители, които присъстваха лично на конференцията в Боао в южната островна провинция Хайнан. Глобални лидери и ръководителите на Международния валутен фонд и ООН също присъстваха дигитално на церемонията по откриването, съобщават държавните медии.

След като отмени форума миналата година заради избухването на пандемията, Китай сигнализира чрез възобновяването на конференцията, че е отворен за правене на бизнес. Boao Forum on Asia се разглежда като азиатска версия на Световния икономически форум в Давос. В миналото високопоставените делегати и бизнес лидери използваха събитието, за да обявят важни стъпки по отваряне на финансовата система, включително създаването и разширяването на програмата за свързваност на покупко-продажбата на акции, която свързва континенталните борси с Хонконг.

Китай полага съгласувани усилия за подобряване на връзките с останалата част от международния бизнес, включително американския. Множество американски ръководители участват във форума, включително Тим Кук от Applе, Илон Мъск от Tesla, Стивън Шварцман от Blackstone Group и Рей Далио от Bridgewater Associates.

Проблеми с климата

Едно от основните очаквания на форума беше задаването на нови климатични цели от страна на Пекин след обещанията на САЩ и Китай да работят заедно за изменението на климата, които бяха отправени след визита на американския глобален пратеник за климата Джон Кери в Шанхай миналата седмица.

Си не представи никакви нови цели в стремежа си да намали въглеродните емисии в Китай, нито други механизми за адресиране на глобалното изменение на климата. В речта му бяха споменати многократно думите „зелено“ или „устойчивост“, но китайският държавен глава не се ангажира да даде нови обещания или предложения за пътя към въглеродния неутралитет.

„Трябва да следваме философията на зеленото развитие, да развием международното сътрудничество по изменението на климата и да направим повече за прилагането на Парижкото споразумение за изменението на климата“, каза Си.

Американският президент Джо Байдън ще бъде домакин на виртуална климатична конференция със световните лидери, която ще се проведе в четвъртък и петък. Си ще участва в събитието, съобщи Dow Jones.

Държавният секретар Антъни Блинкен посочи, че САЩ изостават от Китай в надпреварата да се възползват от възможностите, създадени от изменението на климата. Въпросът за климата все повече ще бъде в центъра на външната политика на САЩ, но Блинкен обеща, че администрацията на Байдън няма да позволи на други страни да се измъкнат с лоши практики като нарушаване на правата на човека въпреки напредъка им по ограничаването на климатичните промени.

Аргументът изглежда имаше за цел да опровергае нарастващата критика, особено от страна на републиканците, че Кери може да изтъргува демократичните ценности на САЩ за климатично сътрудничество с Китай.