Лекари: Алексей Навални може да умре до няколко дни

Всеки момент той може да претърпи сърдечен арест или бъбречна недостатъчност

12:20 | 18 април 2021
Обновен: 13:13 | 18 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лекарите на руския опозиционен активист Алексей Навални казват, че той "може да умре в рамките на следващите няколко дни", ако не му бъде предоставена медицинска помощ. Те твърдят, че последните резултати от кръвни изследвания показват, че всеки момент Навални може да претърпи сърдечен арест или бъбречна недостатъчност, пише BBC.

Навални е на гладна стачка от 18 дни, тъй като иска поиска подходящо лечение на острата болка в гърба и изтръпването в краката му. Видният критик на Путин беше арестуван през февруари заради стари обвинения за присвояване.

Четирима лекари, включително личният му лекар Анастасия Василева, са писали до служителите на затвора, за да поискат разрешение да го видят спешно. В писмото, което д-р Василиева публикува в Twitter, експертите посочват, че нивата му на калий са достиганали до „критични стойности".

„Това означава, че всяка минута може да се появят проблеми с бъбречната функция и сърдечния ритъм“, обясни личният му лекар.

Наличието на калий в кръвта над 6,0 милимола на литър обикновено изисква незабавно лечение. Резултатите от кръвните изследвания на Навални, получени от адвокатите му, показват, че нивото при него е 7.1, се казва в писмото. Лекарите призоваха служителите на затвора да им позволят незабавно да прегледат руския опозиционен лидер, като се имат предвид кръвните тестове и скорошното му отравяне.

44-годишният Алексей Навални едва не почина през август 2020 г., когато беше отровен с химическия нервен агент Новичок. Той обвини президента Владимир Путин, че е наредил отравянето, което пък от своя страна Кремъл отрича.

Александър Полупан, който беше един от лекарите, които лекуваха Навални след отравянето, публикува снимка на резултатите от кръвните изследвания и заяви, че те са "абсолютна индикация", че опозиционният лидер се нуждае от спешна медицинска помощ или ще "умре в следващите дни".

Към призива за действие се присъединяват и повече от 70 световноизвестни писатели, художници и академици, подписали писмо, призоваващо президента Путин да гарантира, че Навални получава адекватна медицинска помощ. Писмото е публикувано в „The Economist“ и френският вестник „Le Monde“, включващо подписите на холивудските актьори Джуд Лоу, Ралф Файнс и Бенедикт Къмбърбач, както и автора на "Хари Потър" Дж. К. Роулинг

Американският президент Джо Байдън заяви пред репортери в събота, че лечението на Навални е "напълно несправедливо и неподходящо". През март американското разузнаване стигна до заключението, че руското правителство стои зад атаката с нервно-паралитичния агент срещу критика на Путин. Администрацията на Байдън наложи санкции на висши руски служители, докато в момента Москва планира да отвърне с подобни мерки.