Биткойн поскъпва до исторически връх преди листването на Coinbase

Цената на криптовалутата се повишава с 4,3% до 62531 долара към обяд българско време

13:09 | 13 април 2021
Обновен: 13:09 | 13 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Биткойн поскъпва до исторически връх на фона на оптимизма на инвеститорите към криптовалутите преди листването на Coinbase Global, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойн се повишава с 4,3% до 62531 долара към обяд българско време, надвишавайки по-ранния си връх от март.

Поддръжниците на криптовалутите набраха инерция, след като нарастващ брой компании приеха биткойн, въпреки че скептици се съмняват в устойчивостта на бума. В един от най-значителните сигнали за нарастващото признание на Wall Street към криптовалутите Coinbase ще се листне в Nasdaq на 14 април с капитализация от около 100 милиарда долара.

Биткойн поскъпва

Биткойн поскъпва до исторически връх преди листването на Coinbase. Графика: Bloomberg 

“Това е еволюцията на индустрията, която се намираше в периферията”, заяви Ник Джоунс, главен изпълнителен директор и съосновател на Zumo. „Това наистина размива границите между крипто и по-традиционните финансови институции“, отбелязва той.

Goldman Sachs и Morgan Stanley обявиха планове да предоставят достъп на клиентите си до криптоинвестиции. Tesla по-рано тази година затвори инвестиция за 1,5 милиарда долара в биткойн и наскоро обяви, че ще приема плащания с криптовалутата за покупката на електромобил.

Все пак някои скептици посочват, че цените на дигиталните валути са завишени заради стимулите, чиито обеми също достигнаха рекордни нива. Междувременно регулаторите по света засилват надзора и поставят под съмнение полезността на криптовалутата.

Дебютът на Coinbase тази седмица също засилва представянето на дигиталните валути на други борси, включително на Binance Coin, която се нареди на трето място по капитализация след биткойн и етер.