В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Биткойнът накара хората да вярват на дигиталните валути

Йордан Мицикулев, професионален трейдър и основател на The Smart Money, "В развитие", 09.04.2021

14:42 | 9 април 2021
Обновен: 14:42 | 9 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова

Светът се е насочил към дигитализацията и това, което се случи около биткойна накара хората да повярват на дигиталната валута и на дигиталните начини на разплащания и когато дойде време да се пусне такава валута, хората по-лесно ще я приемат. Това заяви Йордан Мицикулев, основател на The Smart Money в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според Мицикулев ако Китай съумеят да направят най-качествената система за разплащания, която хем да е централизирана, хем да не е чак толкова централизирана и хората да могат спокойно да пазаруват, може би страната ще напредне доста в борбата на този пазар. 

Гостът все пак подчерта, че хората вярват на долара.

"Фиатната система има един огромен проблем. Доминиращата резервна валута има възможност да печата, колкото си пари пожелае". 

"Валутните резерви влияят пряко върху капиталовите пазари, защото позволяват на страните, които ги притежават, да гарантират стабилността на националната си парична единица", обясни още Йордан Мицикулев. Той допълни, че Китай, който държи най-големия резерв от американски долари (3.3 трлн. долара), има интерес от скъпия долар и евтиния юан. И хипотетично - може да манипулира пазара, защото е основният играч.

"Но едва ли Китай би освободил голямо количество от зелените пари. Освен доларовия резерв, Китай притежава и голяма част от външния дълг на Америка. В момента той е около 28 трлн. долара, а при БВП от 21 трлн. разликата е голяма". 

Затова въпреки търговската война между двете страни валутните пазари са незасегнати. Шестте азиатски страни, които държат основните резерви на американския долар, са производители и разчитат на зелените пари, за да гарантират търговията. При резервите на злато, доминиращите сили от десетилетия са Америка, Германия, а Китай и Русия се намесват едва от 2008 г. След 10-15 години двете страни може да заемат доминиращи позиции, прогнозира Мицикулев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.