Работата от вкъщи усложнява търговията с енергия в Европа

Правилното прогнозиране на въздействието върху търсенето вследствие на новите и по-гъвкави политики за работа от вкъщи ще бъде от решаващо значение

12:15 | 13 април 2021
Обновен: 12:16 | 13 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато милиони хора в цяла Европа се чудят кога и как ще се върнат в офисите след края на пандемията, търговците на енергия в региона се опитват да разберат какво ще означава продължаването на работата от вкъщи за техните пазари, пише Bloomberg.

Трудността да се правят прогнози за това как хората ще се държат е ясно подчертана в таблицата по-долу. Графиката показва как търсенето по време на пандемията в Германия, най-големият европейски пазар на електроенергия, на моменти се отклонява значително от очакваното.

Търсенето на

Търсенето на електроенергия в Германия. Графика: Bloomberg

Търговците на електроенергия имат трудната задача да анализират хилядите единици за наблюдение, които определят цените на електроенергията, от които електроцентралите ще генерират до очакваното потребление на енергия през всеки час от деня. Правилното прогнозиране на въздействието върху търсенето вследствие новите и по-гъвкави политики за работа от вкъщи ще бъде от решаващо значение.

„Това ще бъде интересно да се види, тъй като може половината от хората да работят от вкъщи, а другата – от офиса“, каза Саймън Ратжен, основател и директор на вътрешни енергийни пазари в MFT Energy в Орхус, Дания.

„И все още трябва да отоплявате или охлаждате офиса, сякаш е пълен“.

Досега новите работни политики, които излязоха от "сините чипове" в региона, варират значително. Британското застрахователно дружество Aviva установи, че 95% от персонала му ще избере или дистанционна работа на пълен работен ден, или гъвкаво работно време, след вдигането на ограниченията. BP каза, че около 25 000 служители, работещи на пълен работен ден, ще работят 40% от времето си вкъщи. Goldman Sachs, от друга страна, заяви, че настоява за пълното връщане в офисите.

Докато общото търсене може да се нормализира, след като пандемията приключи и икономическата активност се засили, основната разлика може да бъде в точното време през деня, когато се консумира най-много енергия.

„Върхът при консумацията на енергия ще се забелязва, когато хората започват дните си и когато готвят“, заяви Андреас Шварц Кнудсен, ръководител на търговския бизнес на Danske Commodities.

"Вечерният връх може да започне по-рано например в Лондон, защото хората не пътуват на дълги разстояния, за да се приберат". 

А в британската столица Ненад Бърдарски, управляващ директор в агенцията за дигитални иновации Boxhain, възприема новия световен ред и цялата повишена гъвкавост, свързана с него. Той казва, че в бъдеще ще има по-голяма гъвкавост между работата в офиса и тази от вкъщи.

„Вече не се счита за непрофесионално да не си във офиса си по време на видео разговори с клиенти“, каза той от дома си в лондонския район Tufnell Park.