Китай принуди Ant Group да се преструктурира във финансов холдинг

Според анализатори това ще окаже негативен ефект върху плановете за IPO

09:10 | 13 април 2021
Обновен: 09:11 | 13 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ant Group на Джак ще преструктурира драстично бизнеса си, подчинявайки се на исканията на китайските власти, които искат да обуздаят бързо развиващите се технологични гиганти в страната, предава Bloomberg

Сега Ant ще бъде ефективно контролиран като банка - ход с дългосрочни последици за растежа и способността й да продължи напред със знаково първично публично предлагане, което правителството внезапно отложи в края на миналата година.

Преструктурирането из основи, очертано от регулаторите и компанията в понеделник, ще трансформира Ant във финансов холдинг, като властите ще насочат компанията да разшири достъпa до приложението си за разплащания за конкуренти; ще бъде увеличен контрола върху това звено, което подхранва ключовите операции за потребителско кредитиране и ще увеличи защита на данните. Освен това Ant ще трябва да намали изключителната стойност на своя фонд на паричния пазар Yu’ebao.

Директивите идват в момент, когато регулаторите в Поднебесната империя насочват усилията си да ограничат „безразсъдния“ тласък на технологичните гиганти към финансовия сектор, предприемайки възпиращи мерки срещу дигиталните монополи. Двата стълба на империята на Ма - Ant и гигантът за електронната търговия Alibaba Group Holding - бяха в центъра на засиления регулаторен контрол, изпращайки съобщение до най-големите корпорации в страната и техните лидери да се съобразяват с приоритетите на Пекин.

Няколко държавни институции, включително Китайската централна банка, и регулаторните органи, контролиращи банковия сектор и търговията с ценните книжа, са се срещнали с представители на Ant, за да определят промените. Компанията ще планира растежа си "в рамките на националния стратегически контекст" и ще се увери, че носи по-голяма социална отговорност, гласи изявлението на Ant.

Регулаторите също наложиха рекордна глоба от 2,8 милиарда долара на Alibaba този месец, след като антимонополно разследване установи, че компанията за електронна търговия е злоупотребила с пазарното си влияние.

„Най-мрачният час за Alibaba отмина, но не бих казал това за Ant Group“, коментира Дон Симяо, главен изследовател в Zhongguancun Internet Finance Institute. 

„Последното съобщение изясни рамката за преструктуриране на Ant, но тонът все още е напрегнат и някои от изискванията са по-строги от очакваното. Не мисля, че на този етап регулаторната сянка е премахната за инвеститорите на Ant. "

Докато мащабното преструктуриране оставя основния бизнес на Ant непокътнат, регулаторите затрудняват гиганта да използва синергии, които й позволяват да насочва трафика от платежната си услуга Alipay - която има милиард потребители - към други финансови услуги, включително управление на богатството, потребителско кредитиране и дори доставка до дома.

Сега китайските власти изискват от Ant да прекъсне всяко неправилно свързване на плащанията с други финансови продукти, включително услугите си за кредитиране Jiebei и Huabei. Ant заяви, че ще прехвърли тези звена в потребителското си финансиране, ще кандидатства за лиценз за лично отчитане на кредити и ще подобри защитата на потребителските данни.

Ant може да добави повече опции за кредитиране на Alipay, вместо да задава Huabei като опция по подразбиране или предпочитана опция, пише в доклад на Томас Чун, базиран в Хонконг анализатор от Jefferies Financial Group, добавяйки, че синергиите между Huabei и Yu'ebao вероятно ще бъдат засегнати.

„Перспективите за растеж на Ant просто станаха много по-предизвикателни, тъй като ще бъде много по-трудно да се капитализира от мащаба й“, посочва Марк Танер, основател на базирания в Шанхай консултант China Skinny. 

„Тези предизвикателства за растеж в допълнение към по-широката загриженост относно регулаторите в технологичния сектор правят стойността и привлекателността на IPO само частица от това, което беше преди година“.

Председателят на Ant Ерик Дзин обеща на служителите миналия месец, че компанията в крайна сметка ще стане публична. Анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан изчисли, че оценката на компанията може да спадне с около 60% от 280 милиарда долара, на които беше оценена миналата година, предвид промените в правилата, които се предвиждат в области, включително разплащания.

Фокус върху разплащанията

Промените в бизнеса с разплащания бяха сред основните приоритети, посочени от регулаторите, като Ant обеща да върне бизнеса „към неговите корени“, фокусирайки се върху микроплащанията и удобството за потребителите.

По-рано тази година Китай предложи мерки за ограничаване на пазарната концентрация при онлайн разплащанията, които Ant и конкурентът й Tencent Holdings трансформираха с мобилните си приложения, които се използват от общо 1 милиард души.

В проектоправилата Китайската народна банка заяви, че всяка небанкова платежна компания, притежаващата половината от пазара на онлайн трансакции, или две компании с общ дял от две трети могат да бъдат обект на антимонополни разследвания.

Ако бъде установен монопол, централната банка може да предложи на правителството да наложи ограничителни мерки, включително разформироване на предприятието.

Ant и

Ant и Tencent доминират пазара на мобилни разплащания в Китай. Графика: Bloomberg

Мобилните разплащания са само един от факторите за огромния ръст на онлайн трансакциите, но те се превърнаха в най-важната платформа в Китай, подхранвайки растежа на други услуги.

Инвеститорите очакват и окончателни правила, насочени към ограничаване на дигиталното потребителското кредитиране, които бяха представени в края на миналата година.

Като се вземат предвид всички промени, които все още се очакват, IPO на Ant остава „много, много далеч“, каза Дон от Zhongguancun Internet Finance Institute.

„Изявлението Китайската централна банка набляга върху рисковете и корекцията, докато това на Ant Group звучи положително за инвеститорите“, пише в доклад Шудзин Чън, базираният в Хонконг ръководител на финансовите изследвания в Jefferies. 

„Ant ще бъде първият финансов холдинг в Китай, крайъгълен камък в регулирането на финтех. Компанията има по-ясна пътна карта за нейното преструктуриране, но някои подробности остават неясни", допълни още Чън.