Microsoft купува Nuance за 19,7 милиарда долара

Microsoft заяви, че със сделката ще удвои потенциалния си пазар в сферата на здравеопазване до близо 500 милиарда долара

18:13 | 12 април 2021
Обновен: 18:14 | 12 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft ще придобие компанията за изкуствен интелект и изчисления в облаци Nuance за 19,7 милиарда долара, засилвайки предлагането на услуги в здравните грижи, обяви технологичният гигант, цитиран от АФП и БГНЕС.

Технологията на Nuance се използва широко в медицинските досиета и в момента се използва в повече от три четвърти от болниците в САЩ, съобщи Microsoft за медиите. В сумата по сделката е включен и нетният дълг на Nuance.

Сделката идва след закупуването на LinkedIn от Microsoft за 27 милиарда долара през 2016 г. и представлява „последната стъпка в специфичната за отрасъла облачна стратегия на Microsoft“, заявиха от компанията на Бил Гейтс.

Подобно на други от големите технологични играчи, Microsoft е голям бенефициент на икономическите дислокации по време на COVID-19. Печалбите на компанията скочиха с 33 процента през последното тримесечие до 15,5 милиарда долара и включваха тласък от изчислителните облаци и личните изчисления, включително нейните видео игри Xbox.

Понастоящем технологията на Nuance се използва от повече от 55 процента лекари и 75 процента от рентгенолозите в САЩ. Microsoft заяви, че със сделката ще удвои потенциалния си пазар в сферата на здравеопазване до близо 500 милиарда долара. 

„AI е най-важният приоритет на технологията, а здравеопазването е най-спешното приложение“, каза главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.