Китай съветва Япония да не се меси в проблемите на Хонконг и Синдзян

Упражнение по реторика ли ще се окаже новият тон на Токио към Пекин, след като няма основание за налагане на санкции?

11:24 | 6 април 2021
Обновен: 11:24 | 6 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Китай съветва Япония да не се меси в проблемите на Хонконг и Синдзян

Китай призова Япония да не коментира китайските "вътрешни въпроси", включително Хонконг и Синдзян. Това стана ясно след информация за насрочената по-късно този месец среща между японския премиер Йошихиде Суга и американския президент Джо Байдън, пише Bloomberg. 

Китайският външен министър Уанг Йи отправи призив към своя колега Тошимицу Мотеги, в който изрази надежда, че Япония ще се отнася от "обективна и рационална" гледна точка към Китай и няма да се остави да бъде ръководена от страни, които не са безпристрастни. Обращението беше под формата на изявление на правителство в Пекин. Макар Япония да е съюзник на САЩ, тя също има "Договор за мир и приятелство с Китай", четем още в изявлението.

В отделно съобщение на японското външно министерство Мотеги повтори сериозната загриженост на страната по редица въпроси, включително ситуацията в Хонконг и Синдзян, както и във връзка с приемането на закон, позволяващ на бреговата охрана на Китай да стреля по чужди кораби. Суга ще стане първият чуждестранен лидер, който се среща лично с Байдън, откакто той пое поста на пезидент. Срещата цели да подчертае фокуса на САЩ върху засилването на връзките със съюзниците от региона, докато Вашингтон се опитва да окаже натиск върху Китай по въпросите на човешките права, търговията и проучването na произход на коронавируса.

Суга е подложен на натиск от собствената си партия с искане страната да последва други големи демокрации и да наложи санкции на китайски официални лица заради твърдения за принудителен труд в Синдзян. Припомняме, че на 16 април предстои среща на върха в Белия дом, a през юни - срещата на върха на Г-7 във Великобритания. Парламентарната група по правата на човека към японския парлмент трябва да проведе учредителното си заседание във вторник.

За Страната на изгряващото слънце става все по-трудно да балансира между САЩ, единствения си военен съюзник и Китай, най-големия си търговски партньор. Токио втвърди тона към Пекин, след като администрацията на Байдън обяви правата на човека за новия фокус във външната си политика. Въпреки това липсва правно основание за налагане на санкции. САЩ, Канада, ЕС и Великобритания наложиха рестрикции на Китай заради нарушаване на човешките права срещу етническата група на уйгурите в крайния западен регион Синдзян, подтиквайки част от депутатите да призоват Япония да последва примера им.