LG излиза от бизнеса със смартфони

Компанията ще се съсредоточи към по-успешните направления като електромобили, свързани устройства и изкуствен интелект

10:29 | 5 април 2021
Обновен: 11:14 | 5 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
LG излиза от бизнеса със смартфони

Южнокорейската технологична компания LG обяви, че напуска пазара на смартфони, съобщават световните медии. Решението й ще „даде възможност да насочи ресурсите си в областите на растеж, като производството на компоненти за електромобили, свързани устройства, интелигентни домове, роботика, изкуствен интелект, както и решения за бизнеса, например платформи и услуги“, се казва в изявление на LG .

Вече произведените телефони ще продължат да се продават, а компанията заявява, че няма да спре поддържката на продуктите си „за период от време, който ще варира в зависимост от региона“. LG не дава информация за размера на съкращенията на работници, освен че „подробностите, свързана със заетостта, ще се определят на местно ниво“. Южнокорейската компания заявява, че очаква да приключи закриването на бизнеса със смартфони до края на юли тази година.

Samsung и Apple са двата най-големи играчи на пазара на смартфони, а LG страда от хардуерните и софтуерните си проблеми. Поради реализираните загуби, компанията направи опит за продажба на част от бизнеса си, но без успех.

Все още LG държи третото място по популярност в Северна Америка, но не и на другите пазари. Миналата година компанията е доставила 28 милиона телефона на фона на 256 милиона на Samsung, показват данни на изследователската компания Counterpoint. Бизнесът със смартфони е най-малкият от петте подразделения на LG, като представлява само 7,4% от приходите. Понастоящем глобалният му пазарен дял е около 2%.

LG беше един от пионерите на операционната система Android, като си сътрудничи с Google на Alphabet за смартфоните Nexus и създаде едни от най-добрите технологии за камери и дисплеи преди време. Още през януари компанията заяви, че ще преразгледа посоката на своя бизнес със смартфони.

Електрически автомобили и телевизори

LG все още разчита на силен бизнес с потребителска електроника, особено с домакински уреди и телевизори. LG е втората най-продавана телевизионна марка в света след Samsung, пише BBC.

През декември LG стартира съвместно предприятие с автомобилния доставчик Magna International, което ще произвежда ключови компоненти за електрически автомобили.

"Продължавайки напред, LG ще продължи да използва своя опит и да развива свързани с мобилността технологии като 6G, за да спомогне за по-нататъшно укрепване на конкурентоспособността в други бизнес области", коментира говорител на компанията.

Според анализатори южнокорейският конкурент на компанията Samsung и китайските компании като Oppo, Vivo и Xiaomi вероятно ще се възползват най-много от излизането на LG.

Производителите на смартфони се бориха по време на пандемията с намаление на продажбите с около 10% през 2020 г. 

Акциите на LG поскъпнаха с 4,1% след излизането на новината. Подразделението LG Display Co. също отчете ръст в цената на акциите си с 6.3%.