Едно от най-добре укриваните богатства в света беше заличено за дни

Wall Street насочва фокус към доскоро непознат собственик на семейна компания след фиаско за милиарди долари

13:11 | 30 март 2021
Обновен: 13:13 | 30 март 2021
Автор: Николета Рилска
Бил Хуан, собственик на Archegos. Снимка: Emile Wamsteker/Bloomberg
Бил Хуан, собственик на Archegos. Снимка: Emile Wamsteker/Bloomberg

От Манхатън Бил Хуан тихо изгражда едно от най-големите богатства в света, пише Bloomberg.

Дори на Wall Street малцина го бяха забелязали, докато наскоро всички погледи не се насочиха към него.

Хуан и неговата частна инвестиционна компания Archegos Capital Management сега са в центъра на фиаско за милиарди долари, включващо тайни пазарни залози, които бяха разобличени.

Най-скорошният възход на Хуан се дължи на акциите на няколко компании - включително на ViacomCBS Inc., Discovery Inc. GSX Techedu Inc., Baidu Inc. - които поскъпваха през тази година, понякога обърквайки трейдърите, които не могат да разберат защо.

Една част от портфолиото на Хуан, която беше търгувана на блок сделки до петък от Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo, струваше близо 40 милиарда долара миналата седмица. Банкерите смятат, че нетният капитал на Archegos - особено богатството на Хуан, е превишил 10 милиарда долара.

Archegos не успя да отговори на призивите на банките за допълнително обезпечение, за да осигури сделки за суап на акции, които те бяха частично финансирали. Суаповете, или така наречените договори за разлика, се сключват извън борсите, което позволява на мениджъри като Хуан да трупат експозиции към публично търгувани компании, без да се налага да ги декларират, съобщава Al Jazeera.

Archegos е купувала деривати, известни като суапове с обща възвръщаемост, които позволяват на инвеститорите да залагат на движенията на цените на акциите, без да притежават основните ценни книжа, твърди запознат източник. Фондът внася обезпечение срещу ценните книжа, вместо директно да ги купува.

Фирмата е имала активи за около 10 млрд. долара, но е заемала позиции на стойност над 50 млрд. долара, твърди източникът, който иска да запази анонимност. 

Ситуацията накара банките да продадат големи блокове акции. Цените на акциите на ViacomCBS и Discovery се сринаха с около 27% в петък, докато книжата на Baidu и Tencent Music поевтиняха със съответно 33,5% и 48,5% миналата седмица.

И всичко това се случва само за няколко дни.

“Никога не съм виждал нещо подобно - колко тихо беше това, колко концентрирано и колко бързо изчезна”, заяви Майк Новограц, Goldman. “Това трябва да е една от най-големите загуби на лично богатство в историята”, отбелязва той.

Късно в понеделник Archegos наруши мълчанието си.

“Това е предизвикателно време за фамилната компания Archegos Capital Management, нашите партньори и служители”, заяви Карън Кеслър, говорител на дружеството. “Всички планове се обсъждат и г-н Хуан и екипът ще решат кой е най-добрият път напред”, добави той.

Каскадата от търговски загуби беше усетена от Ню Йорк до Цюрих и Токио и остава множество въпроси без отговор, включително големия: Как може някой да поема такива рискове, подкрепени от толкова много банки, под носа на регулаторите по света?

Част от отговора е, че Хуан създава семейна компания с ограничен надзор и след това използва финансови деривати, за да трупа големи дялове в компании, без дори да се налага да ги затваря. Друга част е, че глобалните банки приеха Хуан като платежоспособен клиент въпреки опитите за пазарни манипулации, които го отстраниха от бизнеса с хедж фондове преди десетилетие.

Стойността на

Стойността на позициите, търгувани на блок сделки, се понижава с 41% през миналата седмица. Графика: Bloomberg 

Хуан затвори Tiger Asia Management и Tiger Asia Partners след уреждането на дело с Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) през 2012 г., което го обвиняваше за вътрешна търговия и манипулации с китайски банкови акции. Хуан и компаниите платиха 44 милиона долара, като той се съгласи да се оттегли от индустрията на инвестиционните съветници.

Малко след това той отвори Archegos и го структурира като семейно дружество.

Семейните компании, които управляват едно богатство, като цяло са изключени от регистрацията като инвестиционни съветници в SEC. Те не трябва да обявяват собствениците си, ръководителите си или размерът на средствата, които управляват. Този подход е създаден за малки семейни фирми, но ако те придобият размера на голям хедж фонд, могат да представляват риск, този път за външните лица на по-широкия пазар.

Ценният клиент

Archegos установява търговски партньорства с компании като Nomura, Morgan Stanley, Deutsche Bank и Credit Suisse. За известно време след случая със SEC Goldman отказва да работи с него, но в даден момент отстъпва.

Пълната картина на притежанията на Хуан все още не е ясна.

Една от причините е, че той никога не е попълвал доклад 13F за собствеността си, който всеки инвестиционен мениджър, притежаващ над 100 милиона долара в американски акции, трябва да предоставя до края на всяко тримесечие. Това е така, защото изглежда, че е структурирал своите сделки, използвайки суапове с обща възвръщаемост, като по същество поставя позиции в балансите на банките. Суаповете също позволяват на инвеститорите да добавят много лостове към портфейла си.

Morgan Stanley и Goldman Sachs например са посочени като най-големите притежатели на акции в GSX Techedu - китайска компания за онлайн обучение, която често е цел на късите продавачи. 

“Нещастните инвеститори”

Goldman е увеличила позициите си с 54% през януари, става ясно от документи до регулаторите. Като цяло банките притежават поне 68% от акциите на GSX според анализ на Bloomberg. Банките държат поне 40-процентен дял от IQIYI - китайска компания от сектора на свободното време, и 29-процентен дял от ViacomCBS - като във всички тях Archegos има големи залози.

“Сигурен съм, че има много недоволни инвеститори, които са купили тези имена през последните няколко седмици и сега съжаляват”, отбелязва Дъг Чифу, главен изпълнителен директор на Virtu Financial. Той очаква регулаторите да проучат необходимостта от “повече прозрачност за семейните компании”.

Без необходимостта да предлага фонда си на външни инвеститори, стратегията на Хуан и представянето му остават тайна от света. Въпреки че някога е работил за Tiger Management, той не е добре познат сред социалните кръгове на Wall Street.

Хуан е доверено лице на Fuller Theology Seminary и съосновател на Grace и Mercy Foundation, чиято мисия е да служи на бедните и онеправданите. Фондацията има достъп до 500 милиона долара към края на 2018 г., показват регулаторни данни.

“Знаете, не всичко е за парите”, посочва той в интервю през 2018 г. “Отнася се за дългосрочния подход, а Бог определено има дългосрочна визия”, казва тогава Хуан.

Неочакваният спад на богатството на Хуан започна в началото на миналата седмица, когато ViacomCBS обяви вторична продажба на акциите. Цените на книжата ѝ се понижиха с 9% на следващия ден.

Банките съобщават

Банките съобщават за големи дялове в някои от компаниите, част от портфолиото на Archegos. Графика: Bloomberg 

Последваха другите акции от портфолиото на компанията.

До затварянето на борсата в четвъртък стойността на портфолиото се понижи с 27% - достатъчно, за да унищожи собствения капитал на инвеститор, който според изчисления на пазарни участници е бил завишен шест до осем пъти.

„Трябва да се запитате кой друг е там с едно от тези невидими богатства“, отбелязва Новограц. „Психологията на всички тези лостове без управление на риска е почти нихилизъм“, добавя той.