"Китайският YouTube" разочарова при пазарния си дебют в Хонконг

От ръководстово на Bilibili обаче не се притесняват за краткосрочните пазарни колебания, тъй като очакват експлозивен ръст в сектора на онлайн видео съдържание

14:30 | 29 март 2021
Обновен: 14:37 | 29 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Bilibili се провали при пазарания си дебют си в Хонконг, превръщайки се в последната търгувана в САЩ китайска фирма, която разочарова със завръщането си на местна почва на фона на глобална разпродажба на технологичните акции в Поднебесната империя, предава Bloomberg. 

Акциите на бързо развиващата се услуга за видео стрийминг затвориха днешната сесия със спад от 1%, редуцирайки загуби в рамките на търговия, който достигнаха почти 7%. Първичното публично предлагане на Bilibili за 2,6 милиарда долара идва, след като поредица от блок сделки, които разтърсиха американските пазари и американските регулатори миналата седмица, съживиха опасенията относно потенциалните делиствания чрез прилагане на закон, изискващ по-строги одиторски проверки.

Разочароващият дебют на "китайския YouTube" също следва този на Baidu, който миналата седмица в рамките на първия си ден на търговия в Хонконг приключи сесията без промяна, като оттогава цената на акциите се е понижила с 19%.

В първото си интервю пред международни медии главният изпълнителен директор на Bilibili Чън Жуей заяви, че не се притеснява за краткосрочните пазарни колебания. Компанията - която има месечна база от 200 милиона предимно китайски млади потребители или представители на поколението "Z", както и подкрепата от страна на Tencent Holdings и Alibaba Group - ще използва по-голямата част от приходите от продажбата на акции, за да подпреки създателите си на видео съдържание и да подобори качеството му като цяло, в очакване на експлозивен ръст в сектора на онлайн видео съдържаени през следващите няколко години.

Всички интернет потребител в Китай - наброяващи близо 1 милиард към декември - в крайна сметка ще одобрят платформата, прогнозира Чън. Компанията възнамерява да приоритизира подобряването на своето съдържание и увеличаване на потребителската си база през следващите няколко години за сметка рентабилността, за да се възползва от възходящата тендация при видео услугите.

„Не сме прекалено загрижени за краткосрочните резултати на фондовия пазар“, каза 43-годишният милиардер предприемач пред Bloomberg Television, добавяйки, че компанията отдавна планира IPO в Хонконг.

 „Никой няма да си спомни след 10 години дали акциите ви са поскъпнали или поевтиняли при дебюта ви“.

През 2009 г. Bilibili се ражда като форум за фенове на видео игри и аниме, какъвто е създателят му Сю И, тогава 20-годишен колежанин. Но Чън успява да превърне сайта от извънкласен проект в обещаващ бизнес, поемайки управлението на компанията презз 2014 г. Оттогава Bilibili премахна пиратско съдържание на своята платформа, влагайки половин милиард долара за закупуване на права за излъчване от 2018 г. насам. Бизнесът се разрастна и в съседни бизнеси, включително стрийминг на живо, електронна търговия и публикуване на игри, последното от които е най-големият източник на приходи.

По пътя си Чън, който е и съосновател на производителя на приложения Cheetah Mobile, си осигури инвестиции както от Tencent, така и от Alibaba, рядко срещан успех в китайската интернет арена, където многообещаващите стартиращи компании обикновено се присъеднияват или към единия, или към другия технологичен гигант. Компанията си партнира с Tencent и Alibaba, съответно по отношение на производството на съдържание и електронната търговия, и може да „задълбочи връзките“ и с двете компании, допълни Чен, който притежава около 13-процетен дял в компанията, но около 44% от гласовете. Sony също има дял във фирмата.

Видеоклиповете „ще бъдат основна тенденция в интернет индустрията през следващите три до пет години“, коментира Чън.

„Пазарът ще расте с ултрависока скорост през следващите няколко години и популярните видео платформи като нашата, ще имат страхотни възможности пред себе си."

Компанията прогнозира приходите й да нараснат с най-малко 73% до 3,7 милиарда юана (565 милиона долара) през това тримесечие и има за цел да удвои месечните си активни потребители до 2023 година.

„С подкрепата на Tencent и Alibaba Bilibili изглежда добре позиционирана, за да улови дългосрочната тенденция при поколението "Z" на развлекателния пазар за съдържание, общност и комерсиализация“, коментират анализатори на Jefferies, водени от Томас Чун във февруарска бележка. Това е „един от ключовите бенефициенти, който улавя трайната тенденция в потреблението на видео съдържание“.

Инвеститорите възприемат Bilibili като начин да се възползват от нарастващата покупателна способност на китайското поколение "Z", която също така е основен двигател и за други стартъп компании като производителя на играчки Pop Mart International и приложението за социална търговия Xiaohongshu. Над 86% от месечните потребители на Bilibili са на възраст 35 години или млади, изчисли iResearch.

Наред с публикациите за League of Legends или японската манга серия Naruto потребителите на Bilibili вече консумират и създават съдържание за всичко - от лайфхакове до рап миксове и уроци за гримиране. Дори главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук миналия месец даде интервю с технологичен инфлуенсър на платформата.

Преминаването на Bilibili в по-широкопопулярни области я поставя в пряка конкуренция със социалните мрежи на Kuaishou и ByteDance Ltd., както и дъщерните дружества за видео стрийминг на Tencent и Alibaba. Нетната загуба за четвъртото тримесечие се е удвоила до 843,7 милиона юана вследствие на ръста на разходите за маркетинг

Контролът на съдържанието също е постоянен риск: китайските цензориращи инстутиции през юни наказаха Bilibili заедно с девет други популярни приложения за предаване на живо за вулгарно и проблематично съдържание - част от нарастващата правителствена репресия срещу интернет гигантите в страната. През февруари ново японско аниме, излъчвано на Bilibili, беше обвинено в разпространение на сексистки възгледи, което предизвика няколко брандове да отменят спонсорски сделки с компанията.

Засега засиленият регулаторен контрол не касае Чън, който споделя, че компанията е предприела стъпки, за да гарантира, че съдържанието й е в съответствие с правителствените разпоредби.

„Все още бих описал средата за развитие пред Bilibili в Китай като доброкачествена“, каза той. „Има хиляди видове видеоклипове на платформата на Bilibili и тя е много динамична и разнообразна платформа за съдържание. Това показва, че в Китай създателите имат достатъчно свобода да произвеждат съдържанието, което те искат", добави още той.